Wat is een aandeel?

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het is een eigendomsbewijs voor een deel van het kapitaal van een onderneming. Ondernemingen geven nieuwe aandelen uit om geld op te halen om te groeien. Wie aandelen bezit, kan die verkopen, schenken of overdragen.

Verwacht nettorendement

Aandelen hebben in het verleden, en over voldoende lange periodes beschouwd, meer opgebracht dan obligaties. Alleen wisselen slechte en goede beursjaren elkaar af, met grote verschillen in rendement als gevolg. Over een periode van vijf jaar durven we een gemiddeld jaarlijks rendement van 6 à 8 procent netto voorspellen.

Karakteristieken

Met een aandeel koopt u een stuk van een bedrijf en deelt u mee in de bedrijfswinst of het verlies via de koersevolutie en eventueel ook via een winstuitkering. Zo’n winstuitkering kan gebeuren in de vorm van een dividend in aandelen of in cash, of via een fiscaalvriendelijke kapitaalvermindering. Volgens studies komt meer dan de helft van het rendement van aandelen voort uit het dividend. De rest komt van een eventuele koersstijging.

Een index of een korf van aandelen meet de schommelingen op de beurs. Bekende voorbeelden zijn de Amerikaanse Dow Jones en de Belgische Bel-20, waarin twintig grote aandelen van de beurs van Brussel vertegenwoordigd zijn. Wanneer de beurs met meer dan 20 procent stijgt, komen we in een stierenmarkt terecht. Zodra een beursindex meer dan 20 procent verliest, spreken we van een berenmarkt. De hoorns van een stier zijn naar boven gericht. De beer richt zijn klauwen naar beneden.

2024

De dominantie van de Amerikaanse technologiereuzen ging  door. In de wereldwijde aandelenindex MSCI wegen de leden van The Magnificent Seven nog altijd het zwaarst. Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia en Tesla zijn samen goed voor meer dan 22 procent van die index. De Amerikaanse chipreus Nvidia verdubbelde bijna in beurswaarde.

Het was een goed beursjaar. De aandelen van de Amerikaanse S&P 500-index haalden in 2024 gemiddeld drie keer zoveel rendement als de Europese aandelen van de Stoxx 600-index.

De Bel-20 ging het voor de wind in 2024. De index werd getrokken door de farmabedrijven UCB en argenx. Het aandeel van UCB ging meer dan 130 procent hoger. De gok van Umicore op de verkeerde batterijtechnologie deed de materiaaltechnologiegroep stevig onderuitgaan.

Bescherming

Bij de Belgische internetbanken of ­beleggingsapps betaalt u 2 tot 10 euro transactiekosten voor kleine aan- en ­verkooporders tot 2.500 euro op de beurs van Brussel. Via de kantoren van de grootbanken betaalt u hogere transactiekosten en mogelijk ook jaarlijkse dossier- en ­bewaarkosten. Bij buitenlandse spelers betaalt u soms minder, maar daar komt wel meer gedoe bij kijken.

Kosten

Bij de Belgische internetbanken betaalt u 6 tot 7,5 euro transactiekosten voor kleine aan- en verkooporders op de beurs van Brussel. Bij de grootbanken betaalt u hogere transactiekosten en mogelijk ook nog jaarlijkse dossier- en bewaarkosten. Bij buitenlandse spelers betaalt u vaak veel minder, maar daar komt vaak wel meer gedoe bij kijken.

Fiscaliteit

Bij elke aan- en verkoop van aandelen draagt u 0,35 procent belastingen af, met een plafond per transactie van 1.600 euro. Op enkele uitzonderingen na gaat van elk dividend 30 procent roerende voorheffing naar de overheid. Sinds het inkomstenjaar 2019 kunt u de roerende voorheffing op de eerste schijf van 800 euro aan dividenden recupereren via uw belastingbrief. Voor het inkomstenjaar 2024 werd dat bedrag geïndexeerd tot 833 euro. Voor het inkomstenjaar 2025 wordt dat 855 euro.

De regering-De Wever heeft een meerwaardebelasting van 10 procent aangekondigd, te betalen bij de realisatie van de meerwaarde en met een vrijstelling van 10.000 euro. Meer details zijn nog niet bekend.

Duurzaam of niet?

Alle beursgenoteerde bedrijven in Europa zullen op termijn moeten rapporteren over hun beleid voor milieubescherming, mensenrechten en diversiteit op de werkvloer. Het gaat om de volledige waardeketen. Voor beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen met meer dan 500 werknemers start deze rapporteringsverplichting vanaf 2025 (over het boekjaar 2024). Voor andere grote bedrijven geldt de plicht vanaf 2026 en voor kleine beursgenoteerde bedrijven vanaf 2027.

Lees meer over de verschillende beleggingsproducten

Partner Content