Tarieven hospitalisatieverzekering fors de hoogte in

© iStock

De tarieven voor hospitalisatieverzekering gaan fors de hoogte in. Vooral de waarborg ’tandzorg’ wordt flink duurder, gemiddeld (over alle leeftijdscategorieën heen) meer dan 10 procent.

De waarborg ‘eenpersoonskamer’ mag gemiddeld met 4,35 procent stijgen, voor een tweepersoonskamer gaat het om een toename met 3,16 procent, veel meer dan het gemiddelde van 0,37 procent vorig jaar. De nieuwe tarieven staan dinsdag op de website van De Tijd en worden bevestigd door de FOD Economie.

Medische indexen

Om onverwachte prijsverhogingen in de sector van de hospitalisatieverzekeringen te vermijden, werden vorig jaar weer de medische indexen ingevoerd. Die volgen de evolutie van de prijzen in de gezondheidszorg. Er bestaan vier indexen die gerelateerd zijn aan de diverse soorten ziekteverzekeringscontracten, met verschillende waarborgen: de waarborg ‘eenpersoonskamer’, de waarborg ’twee- en meerpersoonskamer’, de waarborg ‘ambulante zorgen’ en de waarborg ’tandverzorging’.

De indexen gelden alleen voor particulieren en worden uitgesplitst naar leeftijdsklasse. De berekening en publicatie van de indexen gebeurt eenmaal per jaar in juli, terwijl de nieuwe tarieven pas ingaan op de vervaldatum van het verzekeringscontract. Het kan ook zijn dat verzekeringsmaatschappijen of ziekenfondsen beslissen om de nieuwe tarieven niet (helemaal) te volgen.

Tarief ambulante zorgen ongewijzigd

Enkel voor ambulante zorgen is er dit jaar geen tariefverhoging – net als vorig jaar. Voor de waarborg ‘eenpersoonskamer’ variëren de mogelijke prijsstijgingen van 2,56 procent voor 65-plussers tot 5,41 procent voor min-19-jarigen. De waarborg voor een meerpersoonskamer kan dan weer 6,69 procent duurder worden in de categorie +65 jaar, terwijl er voor jongeren niets wijzigt. De waarborg ’tandzorg’ tot slot, die vorig jaar niet wijzigde, wordt nu flink duurder. Jongeren tot 19 jaar kunnen tot 16,77 procent meer betalen.

Partner Content