De werkelijke kosten van een tandartsbezoek: hoeveel krijg je terug?
Bij velen breekt spontaan angstzweet uit als een bezoek aan de tandarts om de hoek loert. Niet alleen de nakende pijn, maar ook de mogelijke kosten zetten meedere mensen aan om een tandartsbezoek uit te stellen. Maar is een tandartsbezoek werkelijk zo duur?
In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.
Wanneer je langs moet gaan bij de tandarts doe je er goed aan om te controleren als de arts een tarievenakkoord heeft aanvaard met de ziekenfondsen. Daarbij respecteren de tandartsen de vastgelegde tarieven. De patiënt wordt op die manier beschermd tegen onaangename financiële verrassingen. Niet-geconventioneerde dokters zijn vrij om eender welk tarief te hanteren.
Daarenboven kunnen mensen nu tot hun 65ste genieten van een terugbetaling. Voor 1 mei 2014 was de leeftijdsgrens 63 jaar.
Raadplegingen
Een raadpleging bij een geconventioneerde tandarts kost tussen 21,60 euro ( gewone raadpleging) en 29,98 (huisbezoek). Die bedragen worden voor minderjarigen volledig terugbetaald.
Eenmaal je achtiende verjaardskaarsje hebt uigeblazen worden je tandartsbezoeken niet meer volledig terugbetaald, maar moet je remgeld betalen. Indien je verzekerd bent.
Zo moet je voor een gewone raadpleging welgeteld 5,22 euro uit eigen zak betalen. Een huisbezoek kost 7,49 euro. Geniet je van een verhoogde tegemoetkoming (voor mensen met een laag inkomen), dan wordt het bedrag volledig terugbetaald.
De verschillende honoraria kan je raadplegen in de onderstaande tabel van de Christelijke Mutualiteit:
Verzorging gebit
Net zoals bij een raadpleging wordt de verzorging van het gebit bij minderjarigen en iemand die geniet van een verhoogde tegemoetkoming volledig terugbetaald door de mutualiteit.
Eenmaal meerderjarig moet je remgeld betalen. Het hoogste bedrag dat je bij een vezorging zelf op tafel moet leggen is 11,15 euro voor de opvulling van de wortelkanalen. Voor een preventieve tandverzorging moet je een financiële inspanning leveren van 3,48 euro bij een verwijdering van tandsteen (per kwadrant). Wie nog geen terugbetaalde prestatie liet uitvoeren in het voorgaande jaar moet 5,22 euro betalen.
Verwijderingen
Een tand laten verwijderen wordt volledig terugbetaald bij een minderjarigen en iemand die een tegemoetkoming ontvangt. Ook hier moet je als meerderjarige een deel van de ingreep zelf bekostigen. Zo moet je voor het verwijderen van meerdere wortels van eenzelfde tand zelf 11,26 euro op tafel leggen.
Hou er wel rekening mee dat een tand laten trekken niet wordt terugbetaald tussen 18 en 53 jaar. Bij zeer uitzonderlijke situaties is er wel sprake van een terugbetaling.
Eenmaal je 53 jaar bent, betaal je remgeld voor het laten trekken van een tand. Een tand verwijderen kost dan 9,07 euro. Voor elk bijkomende tand die moet getrokken worden (in hetzelfde kwadrant) moet je 6,41 euro bijleggen. Alle tabellen kan je raadplegen op cm.be.
Beloning 2016
Vanaf 2016 kunnen patiënten die op regelmatige basis een controle laten doen genieten van kortingen op het remgeld. (NS)
Lees ook: de werkelijke kosten van: in-vitrofertilisatie: zonder tussenkomst mutualiteit betaal je 5.500 euro
De werkelijke kosten van...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier