De werkelijke kosten van in-vitrofertilisatie: zonder tussenkomst mutualiteit betaal je 5.500 euro
Het Verenigd Koninkrijk laat als eerste land toe dat IFV-baby’s verwekt worden met DNA van drie verschillende donoren. Maar hoeveel kost een normale in-vitrofertilisatie in België?
In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.
Als je een kind op de wereld wilt zetten met behulp van in-vitrofertilisatie kan je op een tegemoetkoming rekenen van de Belgische mutualiteit bij de eerste zes pogingen. Daarenboven mag je als wensmoeder niet ouder zijn dan 42 jaar.
De mutualiteit betaalt de laboratoriumkosten en een groot deel van de medicatie voor de stimulatiekuur terug. Bij dat laatste moet je enkel het remgeld betalen. Zonder een tussenkomst kunnen de kosten oplopen tot 5.500 euro per poging.
Consultaties
Allereerst moet je een arts raadplegen. Zo’n consultatie kost ongeveer 24 euro, waarvan je 16 euro terugkrijgt. Dat meldt Brusselsivf.be. Wil je een beroep doen op een gepersonaliseerde avondraadpleging moet je meer geld op tafel leggen, namelijk 60 euro, waarvan ook 16 euro wordt terugbetaald.
Bij de eerste consultaties moeten de twee partners betalen omdat beiden worden onderzocht. De daaropvolgende raadplegingen worden berekend op één persoon.
Behandelingskosten
Voor de behandelingskosten zal je een groot deel van het geld zelf moeten op tafel leggen. Denk daarbij aan: echografieën, bloedafnames en bijkomende onderzoeken. Daarnaast is materiaal voor eenmalig gebruik voor jouw rekening. In totaal kost dat ongeveerd 300 euro.
De voorbereidende bloedonderzoeken kosten je 320 euro per persoon. Daarvan moet je uiteindelijk slechts 8,70 euro remgeld betalen. Net zoals bij de bloedonderzoeken betaal je voor de uitvoering van een pre-implantatie genetische diagnose (PGD) 320 euro. Ook hier moet je maar 8,70 euro remgeld betalen. In totaal leg je voor de voorbereidende onderzoeken en diagnose 26,10 euro op tafel.
Een pre-implantatie genetische screening (PGS) vraagt een financiële inspanning van 2000 euro en wordt niet terugbetaald.
Indien je een externe analyse wilt laten doen, moet je een forfaitaire bijdrage betalen van 115 euro.
Donatie
Indien je een beroep doet op een spermadonatie bij een IVF-behandeling moet je 200 euro extra op tafel leggen. Hetzelfde tarief geldt voor een donatie bij kunstmatige inseminatie. Bij een eiceldonatie kunnen de kosten oplopen tot 2500 euro, exclusief de behandelingen. (NS)
Lees ook: de werkelijke kosten van een openbare verkoop: wie krijgt de rekening gepresenteerd?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier