10 tips om je huis zo goed mogelijk te verzekeren
Batibouw, de hoogmis voor wie een huis koopt of verbouwt, vindt dit jaar plaats van 26 februari tot en met 8 maart. De ideale periode om de verzekeringen van je huis en inboedel te evalueren. Christophe de Moraes, directeur Sales Niet-Leven Particulieren bij Baloise Insurance, geeft alvast tien nuttige tips.
1. Kijk het verzekerde kapitaal van je woning na
Een brand, grote waterschade of een ernstige storm… Ga er niet zomaar van uit dat alle schade volledig terugbetaald wordt. Ben je niet voldoende verzekerd, dan riskeer je te weinig uitbetaald te worden, met alle gevolgen van dien. Kijk daarom na renovatie van je woning je verzekerd kapitaal zeker na.
2. Evalueer regelmatig de waarde van je inboedel
Er zijn verschillende waardebepalingssystemen die je helpen bij het verzekeren van je woning, maar ook de inboedel mag daarbij niet vergeten worden. Je bent vaak rijker dan je denkt. De meeste mensen maken geen optelsom van de waarde van hun totale inboedel. Sta even stil bij bezittingen als juwelen, kunst of zelfs kledingstukken.
3. Kijk na of de schade bij diefstal inbegrepen is in je brandverzekering
In 2013 waren er maar liefst 75 000 woninginbraken. Een goede reden dus om je inboedel te verzekeren tegen diefstal. Zorg ervoor dat niet alleen je gestolen goederen vergoed worden, maar ook de inbraakschade aan je woning. In sommige verzekeringen zit de schade bij diefstal inbegrepen in je brandverzekering. Indien niet, sluit dan zeker een bijkomende dekking af om dit te vergoeden.
4. Zorg dat al je waardevolle voorwerpen verzekerd zijn
Er is meer dan je huis alleen. Ook rondom je woning of in je tuin zijn er heel wat waardevolle voorwerpen. Tuinmeubelen, zwembad, trampoline en zelfs een buitenkeuken… een mogelijke storm kan helaas voor flink wat schade zorgen. Kijk daarom eens naar speciale verzekeringspakketten die je bezittingen die buiten blijven verzekeren en ervoor zorgen dat je op beide oren kunt slapen.
5. Zorg dat ook je multimedia verzekerd is
Er zijn tegenwoordig verzekeringspakketten beschikbaar die multimedia-investeringen zoals computers en tablets dekken. Als je intekent op zo’n verzekering, dan word je in geval van diefstal, brand of schade aan je toestel vergoed.
Ook bij het breken van plasma- of lcd-schermen, mag je rekenen op financiële dekking.
6. Vergeet de uitbreiding van je brandverzekering niet
Naast de dekking van je eigen woonplaats, breiden brandverzekeringen vaak hun waarborg uit. Die uitbreiding zorgt voor heel wat voordelen. Studeren je kinderen bijvoorbeeld verder? Sommige polissen zorgen ervoor dat ook hun studentenkot verzekerd is. Bovendien gaan sommige waarborgen ook over de grenzen heen waardoor je vakantieverblijven in het buitenland of de inboedel die je verplaatst eveneens wereldwijd gedekt zijn. Kijk dus zeker die extra waarborgen na.
7. Wees een verantwoordelijke huurder
Huurders van een woning vergeten vaak om zich goed te verzekeren. Vergis je daarom niet wanneer je beslist om een woning te huren, als huurder ben je immers zelf verantwoordelijk voor de verzekering van je inboedel en de huurdersaansprakelijkheid van het gebouw.
8. Kijk je verzekeringspolis na op extra bijstand
Onderdak na het afbranden van je huis, transport van gewonden met een ziekenwagen, het overbrengen van de inboedel wanneer dat nodig is… Het zijn belangrijke vragen waar je maar beter een antwoord op klaar hebt. Bij het afsluiten van een verzekeringspolis, kijk je dus best na wat je polis biedt na geval van schade. Vaak zijn hier verschillende formules mogelijk, gaande van gratis bijstandsservice tot betalende uitgebreide pakketten.
9. Vergeet je verzekering rechtbijstand niet
Rechtsbijstand wordt vaak vergeten, nochtans is dit erg belangrijk. Zorg via de brandverzekering voor een verzekering ‘rechtsbijstand’. Die voorziet juridische steun bij de verdediging van je belangen na een brand of een ander gedekt schadegeval dat een minnelijke schikking of een rechtsvordering vereist.
10. Fotograaf je inboedel
Neem foto’s van de waardevolle voorwerpen in je huis. Zo kan je in geval van diefstal of brand meteen tonen wat er verdwenen of beschadigd is, waardoor je makelaar meteen aan de slag kan en je dossier sneller afgehandeld wordt. (JS)
Batibouw 2015
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier