Pierre Huylenbroeck

‘Word schandalig rijk’

Pierre Huylenbroeck Uitgever van Mister Market Magazine.

Pierre Huylenbroeck maakt zich boos op de regering, die de lotto promoot en de beurs boycot.

Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Pierre Huylenbroeck, uitgever Mister Market Magazine, bestuurder Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en ex-hoofdredacteur De Tijd.

Een vette titel, onlangs in De Tijd: ‘Regering wil meer mensen met Lotto doen spelen.’ Minister van de Nationale Loterij Sophie Wilmès bezweert zelfs ‘op te treden tegen de vermindering van de omzet van de Lotto.’ Verwacht u aan nog meer door uzelf gefinancierde reclamespotjes. En nog meer slogans als ‘Leef je droom’ of ‘Abonneer je op geluk’ of ‘Word schandalig rijk!’. En tv-series rond loterijlaureaten als ‘Altijd prijs’ (die titel!) en het overigens erg knappe ‘Bevergem’.

Waar is het deze regering eigenlijk om te doen? Zoveel mogelijk welvaartsvernietiging?

Ze doet er alles aan om haar burgers de toegang tot de beurs te ontzeggen. Ze lokt ons met fiscale snoepjes naar spaarrekeningen die ons verarmen. En in de hoop haar begroting met enkele miljoenen extra te spijzen, zet ze ons met bedrieglijke slogans ertoe aan om nog meer geld uit te geven aan haar krasbiljetten en lottoformulieren. Waarom? Tja, daarom: een hetze tegen de beurs is electoraal voordelig, dus demotiveert onze politieke top degenen die doeltreffend willen sparen. Aanzetten tot gokken kost kennelijk dan weer geen stemmen, anders zouden sommige op een herverkiezing gefocuste excellenties dat niet doen.

Deze politiek is beschamend en verwerpelijk. Want wie koopt die krasbiljetten en betaalt daar honderden euro’s per jaar voor? De kleine belegger? De welgestelde intellectueel? Geen van beiden. Voltaire zou ooit gezegd hebben: ‘De loterij is een belasting op domheid.’ Zanna maakte daar vorig jaar van: ‘De loterij is vooral een belasting op wanhoop of eenzaamheid.’

Het zijn inderdaad de wanhopige, eenzame, armere mensen die met de lotto spelen. Mensen die hopen op die ene ferme meevaller die hun leven kan veranderen en daar honderd keer per jaar een klein bedrag voor willen betalen. De kans dat ze het groot lot winnen bedraagt 0,0000123 procent. De kans dat ze ook maar iets winnen, al is het een habbekrats, is 3,9%. En als ze dan al het grote lot winnen, begint voor de meesten een lange calvarietocht, bezaaid met aasgieren, jaloezie en uiteindelijk een bitter gevoel van onvulbare leegte.

De lotto, de belasting op bittere miserie, maakt uiterst weinig burgers rijk en maakt er nog minder gelukkig. De beurs, daarentegen, is een bron van hoop, betrokkenheid en welvaart. Het ene wordt gepromoot, het andere geboycot, en dat door onze eigen leiders.

Word schandalig boos!

Pierre Huylenbroeck is uitgever van Mister Market Magazine, een digitaal tweewekelijks tijdschrift voor nieuwsgierige beleggers.

Lees ook: ‘Spaargedrag overheid kost ons miljarden’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content