Verstandiger sparen: creëer afstand tussen uzelf en uw geld

© Vitaliy_ph (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

De afstand tussen u en uw spaarcenten beïnvloedt onbewust uw financiële beslissingen. Door een grotere barrière in te bouwen, gaat u dus bedachtzamer om met uw geld.

Ondanks de lage renteniveaus hebben verschillende banken vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op hun spaarboekjes. Naast de depositogarantie en de soepele fiscale behandeling is de permanente beschikbaarheid een belangrijke troef. Maar de makkelijke toegang tot uw spaargeld maakt u kwetsbaar voor onnodige of impulsieve aankopen. U kunt daarom beter afstand creëren tussen uzelf en uw spaargeld.

Een onderzoek van sociaal psycholoog Sam Maglio uit 2013 bevestigt dat. Hij vroeg twee groepen met mensen uit New York of ze in ruil voor een extra bonus bereid waren te wachten op het prijzengeld van een loterij. Groep A kreeg het geld gestort op een rekening van een bank in New York, voor groep B gebeurde dat bij een bank in een andere stad. Ondanks het feit dat niemand zich hoefde te verplaatsen om het geld te verzilveren, was slechts 49 procent van groep A bereid te wachten, tegenover 71 procent bij groep B.

Bowlen voor het geld

Rabobank.be voerde in 2018 een gelijkaardig experiment uit. De onderzoekers vroegen twee groepen met testpersonen deel te nemen aan een eenvoudig bowlingspel. Elke deelnemer startte met 50 euro cash. Dat bedrag kon de deelnemer vrij verdelen over een spaarpot en een speelpot. Een deelname aan het spel kostte 10 euro en elke testpersoon moest minstens één keer spelen. Wie alle kegels kon omgooien, kreeg nogmaals 50 euro. Het overgebleven geld mochten de deelnemers houden.

Voor groep A stonden de spaarpot en de speelpot naast elkaar op tafel. Voor groep B was enkel de speelpot zichtbaar en werd het spaargeld uit het zicht bewaard. De test kwam tot dezelfde bevindingen als Sam Maglio: de deelnemers uit groep A lieten zich meer verleiden om hun spaargeld aan te spreken. Zeven van de tien haalden geld uit hun spaarpot op tafel om verder te spelen. In groep B sprak slechts één van de tien deelnemers zijn uit het zicht bewaarde spaargeld aan.

Bij een andere bank

Beide experimenten tonen aan dat een barrière tussen de spaarder en zijn spaarcenten leidt tot een bewuster spaargedrag. In deze digitale tijden is uw spaargeld echter nooit ver weg: geld overschrijven van een spaarrekening naar een zichtrekening kan altijd en overal. Zelfs met uw smartphone. Dat is handig, maar het verkleint wel de afstand tot uw spaargeld. Volgens Rabobank.be kunt u die weer vergroten door uw spaarrekening aan te houden bij een andere bank dan die waarbij u dagelijks bankiert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content