Spaar notariskosten uit door zelf te registreren
Nu het einde van het jaar nadert, selecteert MoneyTalk de artikels die dit jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel uit oktober over de registratie van het bewijsdocument bij een schenking.
Dit artikel werd voor het laatst geüpdatet in oktober 2017.
Steeds meer mensen registreren bij een schenking van roerende goederen zelf het bewijsdocument. U betaalt dan enkel de schenkbelasting en geen notariskosten. Wanneer is dat mogelijk en hoeveel spaart u uit?
Wie een handgift (bijvoorbeeld een auto) of een bankgift (overschrijving van geld of effecten) doet, hoeft niet naar de notaris te stappen. Er wordt een bewijs opgemaakt via de twee klassieke aangetekende brieven of een bewijsdocument ondertekend door de schenker en de begiftigde. U moet dat bewijs niet registeren, maar dan moet de schenker nog drie jaar in leven blijven.
Nieuwe trend
Op het registratiekantoor verschijnen almaar vaker mensen met een bewijs en een kopie van een hand- of bankgift. Ze laten dat bewijs registeren en betalen 3 procent schenkbelasting (3,3 procent in Wallonië). In Vlaanderen moet u zelfs niet onmiddellijk betalen bij de registratie. U krijgt pas weken later een overschrijving. Die techniek wordt almaar populairder, omdat alles onmiddellijk geregeld is – de regel van drie jaar speelt niet meer – én op die manier spaart u de notariskosten uit.
Hoeveel spaart u uit?
Dat hangt voor een stuk af van de grootte van de schenking en de complexiteit. Stel bijvoorbeeld dat een vader 100.000 euro aan zijn dochter schenkt via de notaris. Het ereloon en de bijkomende kosten zullen doorgaans tussen 1100 en 1500 euro liggen. Dat spaar je dus uit door even het registratiekantoor binnen te stappen met je bewijsdocument. Breng ook een kopie mee van het originele bewijsdocument en vermeld de woonplaats en het rijksregisternummer in het bewijsdocument.
Lees ook: Een semi-vaste datum volstaat voor een hand- of bankgift
Lees ook: Slim schenken doe je zo
Het beste van MoneyTalk in 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier