Planbureau: ‘Spilindex wordt ook volgend jaar overschreden’

© iStock

Het Planbureau gaat er van uit de volgende overschrijding van de spilindex zal gebeuren in december 2017. Dat blijkt uit de nieuwste inflatievooruitzichten.

In mei werd de spilindex overschreden, voor het eerst sinds november 2012.Het Planbureau mikt voor de volgende overschrijding op december 2017. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in januari 2018 en de wedden van het overheidspersoneel in februari 2018 met 2 procent stijgen.

In de vorige vooruitzichten ging het Planbureau er van uit dat er geen overschrijding meer van de spilindex zou plaatsvinden in 2017.

Het Planbureau trekt ook de inflatievooruitzichten op, en gaat nu uit van een gemiddelde jaarinflatie dit jaar van 1,9 procent, tegenover 1,7 procent in vorige prognoses. Dat is vooral een gevolg van de inflatie in mei, die met 2,20 procent verrassend hoog uitkwam. Dat is voornamelijk een gevolg van de gestegen elektriciteitsfactuur, en een stijgende onderliggende inflatie. Voor volgend jaar zou de gemiddelde jaarinflatie dan uitkomen op 1,6 procent. Dat is conform eerdere prognoses.

België blijft inflatie-eiland

De inflatie in België is al enkele maanden de hoogste binnen de eurozone Volgens de laatste cijfers is de inflatie in de eurozone minimaal gestegen van min 0,2 naar min 0,1 procent. Dat is nog verder onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft naar een inflatie van net geen 2 procent. De ECB hoopt die vanaf morgen op te krikken door bedrijfsobligaties op te kopen. Tot nu toe kochten Draghi en zijn team enkel overheidsobligaties op.

Ook de Nationale Bank verwacht dat de lonen volgend jaar gaan stijgen. Volgens Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank gaat de koopkracht van de Belgen in 2017 en 2018 stijgen met respectievelijk 1,6 en 2,2 procent. Dat komt, volgens hem, door de hervatting van de automatische loonindexering en omdat de verbeterde economische conjunctuur tot nieuwe loonsonderhandelingen zal leiden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content