Spilindex overschreden: wat betekent dat voor jou?

© iStock

De spilindex is deze maand overschreden, meldt het Federaal Planbureau. Wat betekent dat voor onze portefeuille?

Zoals verwacht is in mei de spilindex overschreden, voor het eerst sinds november 2012. Dat blijkt uit het indexcijfer dat de FOD Economie maandag heeft vrijgegeven. In mei bedroeg de inflatie 2,20 procent. Dat is hoger dan wat het Planbureau had verwacht. Daarmee ligt de levensduurte voor de derde maand op rij boven de 2 procent. Na de indexsprong wordt de automatische loonindexering opnieuw doorgevoerd.

Pensioenen en uitkeringen stijgen

Dat betekent onder meer dat in juni de uitkeringen en de pensioenen stijgen met 2 procent, gevolgd door de ambtenarenweddes, die in juli eveneens met 2 procent stijgen. De lonen van werknemers in andere sectoren zullen ook stijgen, maar wanneer precies, dat hangt af van de afspraken die de sector gemaakt heeft. Op de site van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid kan je de cao’s per sector raadplegen. Op 1 januari zijn de lonen in de voedingsnijverheid bijvoorbeeld al gestegen met 0,07, bovenop een loonindexering van 0,47 procent.

De spilindex wordt berekend op basis van de gezondheidsindex, die afgeleid is van deze algemene inflatiecijfers (het nationaal indexcijfer der consumptieprijzen).

Elektriciteit duurder, groenten goedkoper

In mei werden vooral elektriciteit (+6,1%), motorbrandstoffen (+3,7%), buitenlandse pakketreizen (+1,1%) en lichaamsverzorgingsproducten (1,2%) duurder. In vergelijking met een jaar geleden werd elektriciteit zelfs 43 procent duurder. Door de verdere prijsstijging van elektriciteit in Vlaanderen is de inflatie voor energie in mei voor het eerst positief geworden sinds juli 2013.

In vergelijking met een jaar eerder liggen de prijzen voor verse vis en verse zeevruchten in mei respectievelijk 7,6 procent en 52 procent hoger. Vooral grijze garnalen werden fors duurder.

De groenteprijzen daalden dan weer met 4,2 procent in mei. Onder meer komkommers en tomaten waren de afgelopen maand een stuk goedkoper. Ook de fruitliefhebbers moesten in mei gemiddeld 2,6 procent minder betalen. Op jaarbasis zaten de prijzen weliswaar in de lift. Zo betalen we 3,5 procent meer voor fruit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Groenten zijn dan weer 6,8 procent duurder dan in mei 2015.

Tot slot zakte ook de prijs van aardgas met 1,3 procent. Op jaarbasis is de prijs al gezakt met 15 procent.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content