Is al je geld beschermd als het bij verscheidene banken geparkeerd staat?

© iStock

De bescherming van 100.000 euro speelt in principe per bank. Maar hoe zit dat als de banken tot dezelfde groep behoren zoals bijvoorbeeld Fintro en BNP Paribas of ING en Record Bank?

“Per persoon” en “per bank”

Het depositogarantiesysteem komt tot maximum 100.000 euro tussen als je bank failliet zou gaan en dus niet meer in staat is tegoeden terug te betalen. Dit beschermingsmechanisme tot maximaal 100.000 euro speelt “per persoon” en “per bank”. Als je dus bij 3 banken bent en die zouden alle 3 failliet gaan, dan kan je tot 3 keer die maximum 100.000 euro recupereren.

Gemeenschappelijke rekening

Gelden op een gemeenschappelijk rekening van gehuwden of samenwoners behoren voor de helft toe aan elk van de partners. Het plafond van 100.000 euro wordt dus voor beiden afzonderlijk toegepast, zodat er bij een gemeenschappelijk rekening eigenlijk een plafond is van 200.000 euro als er geen andere rekeningen zijn bij die bank.

Opgelet met bankgroepen

De bescherming van 100.000 euro speelt “per bank” en “per persoon”. Maar het is wel opletten, omdat men soms bij meerdere banken geld heeft staan, maar die vaak tot één en dezelfde bankgroep behoren.

Bent je bv. klant bij BNP Paribas Fortis, bij Fintro en bij Hello Bank, dan geniet je slechts 1 keer de bescherming van 100.000 euro omdat dit één en dezelfde vennootschap is. Bij ING en record Bank is dat anders. Ze behoren tot dezelfde groep, maar toch zijn het 2 aparte banken, zodat je 2 keer de bescherming geniet. Informeer dus vooraf bij je bankier om te weten of de regel “per persoon” en “per bank” in jouw situatie wel opgaat.

Partner Content