De werkelijke kosten van trouwen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vele mensen dromen ervan om de liefde van hun leven te vinden en samen in het huwelijksbootje te stappen. Maar wat kost een huwelijk?

In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

De paperassen

De werkelijke kosten van trouwen

De kostprijs van het officiële gedeelte kan variëren van gemeente tot gemeente. In de meeste gemeenten is trouwen voor de wet gratis. Toch vragen sommige gemeenschappen een extra bijdrage als je wilt trouwen op een bepaalde tijdstip of dag. Zo kan de kostprijs van wettelijk trouwen op bijvoorbeeld een zaterdagnamiddag oplopen tot 250 euro.

Als je voor de wet trouwt moet je wel een trouwboekje aanschaffen. De kostprijs van zo’n boekje ligt tussen 15 en 20 euro.

Wie voor de kerk wilt trouwen zal een aardige som moeten bijleggen. Gemiddeld vraagt een bisdom 250 euro om een koppel met elkaar te verbinden.

Ook de trouwkaarten kunnen een grote hap uit je budget nemen. Kaarten die je naar eigen smaak kan aanpassen, kosten ongeveer 130 euro per 50 stuks.

De kledij

Wanneer het koppel elkaar het ja-woord geeft, zijn ze traditiegetrouw volledig opgesmukt. De bruid en de bruidegom in het nieuw steken, kost gemiddeld 2000 euro. Daarnaast kost de kapper en make up ongeveer 150 euro.

Een huwelijk kan pas officiël ingezegend worden als het koppel elkaar een ring over de vinger schuift. Trouwringen kosten gemiddeld 400 euro per stuk. Al kan je na een beetje opzoekwerk ringen vinden voor 200 euro zoals bijvoorbeeld een handgemaakte zilveren ring.

Het trouwfeest

De officiële plechtigheden worden gevolgd door een receptie waar iedereen kan genieten van een hapje en een drankje. Gemiddeld kost dat 15 euro per persoon.

De werkelijke kosten van trouwen

Vervolgens kunnen de mensen aan tafel schuiven om te genieten van een buffet dat gemiddeld 35 euro per persoon kost. Bovendien is geen enkel trouwfeest compleet zonder een bruidstaart. Hier draaien de kosten rond 4 euro per persoon.

Vanzelfsprekend vindt het hele gebeuren plaats in een feestzaal. De huurprijs van zo’n locatie kan verschillen, maar gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje van 3000 euro.

Pasgetrouwde koppels laten graag hun herinneringen op de gevoelige plaat vastleggen door een professionele fotograaf die meestal tussen 700 à 2000 euro vraagt.

Achteraf

Na het hele feestgedruis geniet het pasgehuwd koppel van een welverdiende huwelijksreis. De kostprijs van zo’n romantische trip schommelt rond 2000 euro.

Totale kost

De kostprijs van een doorsnee huwelijk kan, afhankelijk van het aantal genodigden, heel snel oplopen tot 16 750 euro. (NS)

Volgende week: De werkelijke kosten van een wagen

Lees ook: De werkelijke kosten van van hygiënisch zijn

Partner Content