De werkelijke kosten van roken

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Rokers brengen niet alleen schade toe aan hun longen, maar geven ook de nodige doodsteken aan hun portefeuille. Dit is wat roken werkelijk kost.

In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

Een pak sigaretten

Een pakje sigaretten kopen is de meest voor de hand liggende kost die een roker maakt. Een pak met 19 sigaretten kost in België gemiddeld 5,50 euro. Voor de kettingrokers kan de kostprijs per week snel oplopen tot ongeveer 30-35 euro. Op jaarbasis ligt de totale kostprijs rond 1750 euro.

Gezondheidskosten

Uit een onderzoek van New England Journal of Medicine blijkt dat de gezondheidskosten bij rokers ongeveer 40 procent hoger liggen dan bij niet-rokers. Daarnaast zullen mensen die stoppen met roken pas op latere leeftijd een beroep moeten doen op de gezondheidszorg.

Volgens de Wereldbank zijn rokers verantwoordelijke voor 6 tot 15% van de totale ziektekosten. Voor België komt dat neer op ongeveer 1,45 miljard euro.

Kosten interieur

De werkelijke kosten van roken

Sigarettenrook beschadigt alles waar het in aanraking met komt. Dat geldt voor je auto, je huis, je interieur en elektronische apparatuur. Als je die zaken nog wilt verkopen zal de aangerichte schade de prijs enorm drukken.

Daarenboven zal de levensduur van je elektronische materieel aanzienlijk slinken.

Volgens een onderzoek van de San Diego State University zakt de verkoopwaarde van rokers hun auto met 9 procent. Waar een niet-roker bijvoorbeeld nog 12 000 euro kan krijgen voor zijn wagen, zal een roker tevreden moeten zijn met 1120 euro minder.

Hetzelfde geldt voor je woning. Uit een studie van Tobacco Free Florida blijkt dat 76 procent van de ondervraagden geen huis zou kopen waar een sigarettengeur hangt. Daardoor zal je extra kosten moeten maken als je je huis wilt verkopen. Gordijnen en tapijten vervangen en de muren herschilderen zijn maar enkele voorbeelden die de economische site Investopedia.com noemt. Volgens de site kunnen die kosten oplopen tot gemiddeld 2400 euro.

Persoonlijke verzorging

De werkelijke kosten van roken

Ook de persoonlijke verzorgingskosten nemen toe als je regelmatig een sigaret aansteekt. Denk hierbij aan gezichtscrèmes die de versnelde veroudering in je gezicht moeten verdoezelen en het witten van je tanden.

Rokers geven daarenboven aanzienlijk meer uit aan deodorant en parfums om de geur te verdoezelen. Ook kledij zal sneller in de was moeten als gevolg van de geur. Met de hoge energiekosten speelt dat ongetwijfeld zijn parten op je factuur.

De totale minimumkost van roken ligt volgens Investopedia.com rond 4200 euro per jaar. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content