De werkelijke kosten van huisdieren houden

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Huisdieren zijn meestal een volwaardig lid van het gezin en net zoals kinderen nemen ze een grote hap uit het gezinsbudget. Dit zijn de werkelijke kosten van een huisdier houden.

In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

Huisdieren komen in alle maten en vormen, daarom kunnen de onderstaande prijzen verschillen van gezin tot gezin. We gaan uit van een gezin met één kat of hond.

Aankoop huisdier

Gemiddeld betaal je 500 euro voor een kruising wanneer je een hond koopt. Naargelang het ras kan de prijs sterk variëren. Voor een echte rashond betaal je snel 900 tot 2000 euro.

Als je een gewone straatkat in huis neemt, betaal je niets, maar de prijs voor een raskat kan oplopen van 400 tot 1600 euro.

Voeding

Naargelang het gewicht van de hond, betaal je meer of minder om het voedingsbakje van je huisdier te vullen. Volgens de cijfers van het Gentse departement Milieu, Groen en Gezondheid betaal je voor de voeding van een hond lichter dan 15 kilo ongeveer 300 euro per jaar.

De werkelijke kosten van huisdieren houden

Een viervoeter die afklokt op 35 kilo kost ongeveer 570 euro om jaarlijks te voeden en een zwaargewicht van 50 kilo kost jaarlijks 840 euro. De gemiddelde kostprijs van voeding voor je hond is 570 euro per jaar.

De voedingskosten voor een kat liggen gemiddeld iets lager. Een gezin moet jaarlijks 486 euro op tafel leggen om zijn kat te voeden. Gewicht is hier minder van belang.

Verzorging

Volgens een onderzoek van de supermarktketen, Sainsbury’s betaalt een gemiddeld gezin jaarlijks 206 euro voor de medische verzorging van zijn hond, inclusief medicatie. Daarnaast is het volgens de Belgische wetgeving verplicht om je hond te chippen. De eenmalige ingreep kost ongeveer 65 euro. Wil je je hond steriliseren, dan moet je tussen de 250 en de 400 euro op tafel leggen. Een castratie is goedkoper en kost tussen de 100 en 200 euro.

Uit het onderzoek blijkt dat andere verzorgingskosten zoals ontvlooien en wassen kunnen oplopen tot 284 euro per jaar.

De werkelijke kosten van huisdieren houden

Gezinnen met een kat betalen op hun beurt 155 euro per jaar voor de medische verzorging van hun huisdier. Het is niet verplicht om je kat te chippen. Doe je dat wel dan kost je dat 50 euro.

Het is wel verplicht om je kat te steriliseren. De sterilisatie kost gemiddeld 120 euro. Een castratie daarentegen kost 60 euro.

Verdere verzorging van je kat kost ongeveer 194 euro per jaar. Denk hierbij aan het dier wassen of haar gebit kuisen.

Varia

Daarnaast kopen de meeste gezinnen allerhande speeltjes voor hun huisdieren. Volgens de studie van de supermarktketen geeft een gezin met een hond gemiddeld 140 euro uit aan speeltjes en cadeaus terwijl een gezin met een kat daar 112 euro aan geeft.

Totale kost

De werkelijke kosten van huisdieren houden

Na het maken van de verplichte eenmalige kosten die gemiddeld op 565 euro neerkomen, ( aankoop en chip) betaal je jaarlijks 1200 euro als je een hond in huis haalt. Een kat kost jaarlijks 946 euro na het eenmalig betalen van gemiddeld 720 euro (aankoop en sterilisatie).

Volgende week: De werkelijke kosten van hygiëne

Lees ook: De werkelijke kosten van Roken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content