Beleggen mag voor uw kinderen, maar niet door uw kinderen

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Hoe leren we onze kinderen budgetteren, sparen en beleggen in deze moderne, digitale tijden? Trends zoekt het uit in vier afleveringen. Vandaag: mag u het geld van uw kinderen zomaar beleggen?

Ongeveer elke beleggingsexpert zal u zeggen dat over de heel lange termijn aandelen het meest opbrengen. En kinderen hebben de langste beleggingshorizon van ons allemaal. Toch is het niet zo eenvoudig om het spaargeld van uw kinderen in aandelen te investeren. Een aandeelhouder wordt voor een stukje eigenaar van een bedrijf en deelt op die manier mee in de winst, maar ook in het verlies. Dat risico op verlies mogen volwassenen niet zomaar nemen met het geld van de kinderen voor wie ze verantwoordelijk zijn.

We vroegen een tiental banken naar de mogelijkheden. Beobank begint het antwoord met een disclaimer, die in fluo uitgelicht is: “Investeringen voor minderjarigen moeten altijd plaatsvinden in het hoogste belang en meestal met de toestemming van de vrederechter”. U kunt aandelen kopen met uw eigen geld en schenken aan uw kinderen, maar de bank zal u doorgaans niet toelaten om met het spaargeld van uw kinderen aandelen te kopen. Bij Beobank klinkt het dat de ouders of de voogd het geld van het kind moeten beheren “met een risicoprofielbeperking aangepast aan de situatie van het kind”.

Volgens Crelan is het “juridisch niet mogelijk” om minderjarigen zelf te laten beleggen, zelfs niet binnen bepaalde limieten. “De ouders of de voogden moeten steeds tekenen voor transacties. Als u advies van de bank wil bij het beleggen, dan zal de adviseur moeten nagaan of een belegging geschikt is voor het kind. De bank zal dan een geschiktheidstest afnemen waarbij de kennis en ervaring van de betrokken volwassenen op het vlak van beleggen worden getoetst en rekening wordt gehouden met de doelstellingen en duurzaamheidsvoorkeuren van het kind.”

Crelan voegt eraan toe dat alleen ouders of voogden een rekening voor het kind kunnen openen. “Andere volwassenen kunnen alleen stortingen doen op de rekening van het kind. Ze kunnen geen rekening openen of verrichtingen doen. Ouders en voogden mogen het spaargeld van hun minderjarige kinderen beleggen, maar moeten altijd handelen in het belang van de kinderen. Ze mogen de tegoeden van hun kinderen niet vervreemden om er eigen uitgaven mee te doen en ze mogen enkel beleggen in effecten die in het belang zijn van het kind.” Dat klinkt nog redelijk vaag, maar andere banken expliciteren dat aandelen niet in het belang van het kind zijn.

“Bij beleggen voor minderjarigen moet je vooral het onderscheid maken tussen beleggen op naam van het kind of beleggen voor het kind”, waarschuwt een woordvoerder van KBC. “Bij beleggen op naam van het kind gaan we uit van het principe dat je moet handelen als een voorzichtig en redelijk persoon. De wettelijke vertegenwoordigers, vaak de ouders, kunnen enkel beleggen op naam van het kind op voorwaarde dat de beleggingen een defensief karakter hebben.” De wetgever definieert dat defensieve karakter niet tot in de puntjes, zodat er nog wat interpretatiemarge is voor de banken.

Een effectenrekening openen

Aandelen kunnen ook op naam gekocht worden, bij de vennootschap die de aandelen uitgeeft. Uw naam komt dan in het register van de aandeelhouders. Van sommige beursgenoteerde vennootschappen zoals Solvac, de holding boven de chemiebedrijven Solvay en Syensqo, kunt u alleen maar zogenoemde nominatieve aandelen kopen. Alleen is die manier redelijk omslachtig, en het is duurder om zulke aandelen te kopen en verkopen.

Om vlot te kunnen beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen moet u een speciale rekening openen bij een beursmakelaar. De meeste banken zijn ook beursmakelaars. Bij BNP Paribas Fortis kunnen de wettelijke vertegenwoordigers van minderjarigen wel een effectenrekening openen op naam van het kind, maar… “Aan deze effectenrekening wordt meteen het meest voorzichtige, conservatieve profiel gekoppeld. Aandelen en trackers horen niet thuis op zo‘n rekening”, waarschuwt een woordvoerder van de bank.

Een ander woord voor trackers zijn ETF’s (exchange traded funds), beleggingsfondsen die u net zoals aandelen op de beurs kunt kopen. Die trackers volgen doorgaans slaafs een index of een selectie van aandelen of obligaties. Daarnaast zijn er beleggingsfondsen met aandelen en/of obligaties, waarvan u deelbewijzen kunt kopen via de bank. Die fondsen worden doorgaans beheerd volgens de overtuigingen van de beheerders, die bijvoorbeeld het percentage aandelen kunnen verminderen als ze voor een crash vrezen. Het is wel opvallend dat de bank ETF’s per definitie risicovol vindt, want de onderliggende beleggingen van een ETF kunnen ook obligaties zijn, net zoals dat bij een ander fonds het geval kan zijn.

Ook bij Argenta klinkt het dat er beperkingen zijn op de effectenrekeningen van minderjarigen. “Zo kunnen ouders of grootouders op naam van het kind of kleinkind enkel beleggen in producten met vermogensbescherming: niet risicovolle, defensieve of zeer defensieve producten dus. Minderjarigen kunnen zelf geen aandelen of fondsen aankopen. Ouders of grootouders kunnen op hun eigen naam beleggen voor hun kind of kleinkind. Zij hebben dan alle flexibiliteit die ze willen voor wat betreft het risico, het product of de looptijd.

BNP Paribas Fortis geeft als tip dat ouders, grootouders, peters, meters, enzovoort, zelf kunnen beleggen in risicovolle producten zoals aandelen om ze vervolgens van hun eigen effectenrekening over te schrijven op die van het kind, via een zogenoemde bankgift. Zodra die aandelen zijn overgeschreven, zijn de volwassenen wel de controle kwijt. Ze kunnen die aandelen achteraf niet meer verkopen, als er bijvoorbeeld iets fout loopt met het betrokken bedrijf, en het geld opnieuw herinvesteren in andere aandelen.

“Het kan ook nuttig zijn om kinderen virtueel te laten beleggen en die beleggingen samen op te volgen en te bespreken. Zo kunnen ze risicoloos vertrouwd raken met verschillende financiële producten”, geeft BNP Paribas Fortis nog mee. “Het is belangrijk dat kinderen ontdekken dat er meer is dan enkel spaarrekeningen en obligaties en wat de pro‘s en contra‘s zijn.”

Beleggingsfondsen

Volgens Deutsche Bank zijn beleggingsfondsen “de ideale leerschool om oudere kinderen stapsgewijs te leren beleggen”. “Beleggen in fondsen kan al met kleine bedragen en de beleggingen kunnen automatisch en op geregelde tijdstippen uitgevoerd worden. Bovendien zijn de beleggingen meer gespreid en zijn bedrijfsspecifieke risico’s met fondsen veel lager dan met aandelen. De gemakkelijkste manier om op lange termijn rijk te worden is, naast hard werken, regelmatig en voor de lange termijn beleggen”, klinkt het bij deze bank.

‘Beleggingsfondsen zijn de ideale leerschool om oudere kinderen stapsgewijs te leren beleggen’

Deutsche Bank

Deelbewijzen van een beleggingsfonds dat 100 procent van de middelen in aandelen investeert, zal u bij de meeste banken niet kunnen kopen voor uw kind. Er zijn ook fondsen die alleen maar in obligaties beleggen of fondsen die in aandelen en obligaties beleggen. Obligaties zijn leningen die rente opleveren. Er is minder kans dat u geld verliest met obligaties, al kan het natuurlijk gebeuren dat bedrijven niet meer alle schulden kunnen aflossen bij een faillissement. Obligaties brengen op de lange termijn ook minder op.

Beleggingsplannen

Bij ING België kunnen ouders en wettelijke voogden een effectenrekening openen voor hun kind en een beleggingsplan afsluiten. “De ouders kunnen via de beleggingsapp Self Invest periodieke stortingen doen naar de beleggingsrekening van het kind, waarna een beleggingsplan opgestart kan worden. Zo’n beleggingsplan kan ook op naam van de volwassenen opgestart worden om het later te schenken aan het kind.” We komen op die laatste optie nog terug.

Met een beleggingsplan kunt u op regelmatige tijdstippen kleine bedragen investeren in beleggingsfondsen. De minimumbedragen en het aantal fondsen waarin u kunt investeren, variëren van bank tot bank. Een ING Easy Invest-beleggingsplan kan bijvoorbeeld vanaf 10 euro per maand. Tot 1 oktober loopt er een promotie die u 25 euro extra om te beleggen oplevert als u drie maanden na elkaar 10 euro stort en 50 euro als u drie maanden na elkaar 50 euro stort. Er zijn vier fondsen waaruit u kunt kiezen. Bij Deutsche Bank kan beleggen in een plan vanaf​ 100 euro per maand, per trimester of per jaar in meer dan 100 fondsen. Hoeveel fondsen er binnen het defensieve profiel van een minderjarige passen, is niet duidelijk.

‘Het is belangrijk dat kinderen ontdekken dat er meer is dan enkel spaarrekeningen en obligaties en wat de pro‘s en contra‘s zijn’

BNP Paribas Fortis

KBC heeft verschillende laagdrempelige beleggingsmogelijkheden voor startende beleggers. Beleggen met wisselgeld is er een van. “We ronden alle uitgaven van je bankrekening af naar de volgende euro, zodat het wisselgeld naar je beleggingsplan kan gaan.” U kunt ook elke maand een vast bedrag naar het beleggingsplan laten vloeien. Of u kunt een beleggersprofiel invullen en dan krijgt u een voorstel voor een maandelijks beleggingsplan, afgestemd op uw situatie en voorkeuren.

Belfius raadt aan een Flex Invest Plan op naam van het kind te openen, of het geld of de beleggingen op een later tijdstip te schenken. Nog tot 31 augustus is er een cashback van 40 euro bij opening van zijn plan.

Levensverzekeringen

Verschillende banken opperen de mogelijkheid van een levensverzekering. “Ouders en grootouders kunnen beleggen via een levensverzekering en de kinderen of kleinkinderen expliciet aanwijzen als de begunstigde, zodat het geld bij overlijden bij de juiste personen terechtkomt. Als die levensverzekering aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet er geen erfbelasting meer op betaald worden”, tipt Argenta.

Belfius heeft het over een tak23-levensverzekering, waarbij de onderliggende beleggingen fondsen zijn. “De ouders of grootouders behouden dan de controle over de investeringen, maar wijzen het kind of het kleinkind aan als begunstigde bij overlijden.” Ook ING België noemt zo’n beleggingsverzekering bij de mogelijkheden.

Grote vermogens

Deutsche Bank mikt vooral op een vermogend cliënteel. “Steeds meer vermogende families kiezen voor schenkingen met behoud van vruchtgebruik”, stelt de bank. Ouders die hun beleggingsportefeuille schenken aan hun kinderen, kunnen bijvoorbeeld wel de dividenden blijven opstrijken of een jaarlijkse rente. “Hierdoor kunnen kinderen al op jonge leeftijd betrokken worden bij het familiaal vermogen en kunnen de ouders toch een vorm van controle behouden.” De bank voegt eraan toe dat deze vermogende families het beheer vaak uitbesteden aan de bank – discretionair beheer in het jargon –, waarbij de bank op geregelde tijdstippen rapporteert over de rendementen. “De bankier kan dan een educatieve rol spelen als persoonlijke financiële co-piloot.”

Lees ook:

Op uw naam of op naam van de kinderen: pro en contra

Op naam van de kinderen:

– Beleggen op naam van een kind heeft als voordeel dat er op dat geld geen erfbelasting meer moet betaald worden, wanneer u overlijdt. U kunt bij leven het geld of de beleggingen schenken wanneer het kind 18 jaar of ouder is en die schenking laten registreren bij de notaris. Bij een geregistreerde schenking in rechte lijn of tussen partners bedraagt de schenkbelasting 3 procent en in alle andere gevallen 7 procent in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië wijken de tarieven lichtjes af. In rechte lijn en bij wettelijk samenwonende partners betaalt de begunstigde 3,3 procent en alle andere personen betalen 5,5 procent.

Op uw naam:

– Het geld dat bestemd is voor uw kinderen uit eigen naam beleggen, geeft u veel meer vrijheid. U kunt meer risico nemen. U kunt aandelen kopen en verkopen zonder dat u het risico loopt dat de bank u langs de vrederechter stuurt.

– Het geeft u ook de mogelijkheid om het geld nog wat langer bij te houden, als het kind op 18 jaar nog niet klaar is om zelf een beleggingsportefeuille te beheren. Wanneer u aandelen of obligaties of deelbewijzen van fondsen koopt op naam van uw kind, dan verwerft het kind op zijn 18de alle rechten op die beleggingen.

Aandelen voor de volgende generatie

In november 2022 vroeg Trends aan tien Belgische analistenteams welke aandelen ze aanraden als belegging voor kinderen of kleinkinderen. Aandelen waarvan ze dachten dat die de komende tien of twintig jaar de tand des tijds goed zouden doorstaan. De analisten schoven vooral holdings naar voren of bedrijven met een lange geschiedenis, zoals Solvay of het Franse LVMH.

Holdings

Holdings of portefeuillebedrijven zijn professionele investeerders. Zij investeren geld van vermogende families in verschillende bedrijven die ze van dichtbij opvolgen. Soms eisen ze zelfs een zitje in de raad van bestuur van die bedrijven op. Bij beursgenoteerde holdings mogen de kleine beleggers aansluiten. Sommige holdings hebben zoveel participaties dat de risico‘s bijna even goed gespreid zijn als met beleggingsfondsen of trackers.

Ackermans & van Haaren (AvH) was de holding die het vaakst werd genoemd. Met het baggerbedrijf DEME speelt AvH een rol in de energietransitie, met de plantageholding Sipef heeft de holding een voetje in de grondstoffenmarkt en met de private banken Bank van Breda en Delen en het vastgoedbedrijf Nextensa en het bouwbedrijf CFE zijn andere belangrijke sectoren afgedekt.

Wie het aandeel AvH op de eerste handelsdag van december 2022 kocht, heeft vandaag een papieren koerswinst van 17 procent. Op 3 juni werd bovendien een dividend betaald van 2,38 euro netto en ook in juni vorig jaar kwam er 2,17 euro netto op de rekening van de aandeelhouders.

Andere holdings die genoemd werden, zijn Sofina van de familie Boël, Brederode van de familie van der Mersch en GBL van de familie Frère. Ook TINC, de infrastructuurholding die ooit van Gimv werd afgesplitst, staat op het lijstje van de analisten. Holdings zijn geen exclusief Belgisch gebeuren. Berkshire Hathaway, de Amerikaanse holding van Warren Buffett, en Investor, de Zweedse holding van de familie Wallenberg, kregen ook een vermelding van de Belgische analisten.


Bedrijven

Naast holdings noemden de analisten vooral bedrijven met een roemrijk verleden zoals het chemiebedrijf Solvay, waar intussen Syensqo vanaf gesplitst is, en het Franse luxeconcern LVMH. Er kwamen ook behoorlijk wat technologie-aandelen voor in de top vijf van de analisten zoals Apple en Alphabet (Google), maar vooral de Nederlandse maker van chipmachines ASML en Microsoft dragen de goedkeuring van de analisten weg. Microsoft is de oudste van de zogenoemde Magnificent Seven die de beurzen nu al een tijdje op sleeptouw nemen. ASML noteert vandaag 23 procent hoger dan op 3 december 2022 en Microsoft zelfs 30,5 procent.

Partner Content