Waar mogen de Bit4You-klanten nog op hopen?

©  SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Pierre-Henri Thomas redacteur bij Trends-Tendances

De tijd dringt voor de klanten van het cryptoplatform Bit4You, want het faillissement nadert met rasse schreden. Er is nog hoop dat Bit4You de beleggers kan terugbetalen. Maar daarvoor moeten er nog heel wat hindernissen genomen worden.

Bit4You werd in 2018 opgericht door Marc Toledo, Sacha Vandamme en Keytrade Bank-oprichter José Zurstrassen. Het was de ambitie van Bit4You om het belangrijkste handelsplatform voor cryptoactiva in België te worden of zoals een van de oprichters het uitdrukte: “de Colruyt van de crypto”. De eerste transactie vond plaats op 28 augustus 2018 en werd uitgevoerd door premier Alexander De Croo (Open Vld). Het bedrijf slaagde erin enkele tienduizenden klanten te overtuigen en overwoog zelfs even een beursnotering. Bit4You kreeg een voorlopige toelating van de Belgische financiële toezichthouder FSMA om op de Belgische markt actief te zijn.

Failliet van FTX

Eind 2022 ging FTX, het op twee na grootste cryptohandelsplatform ter wereld, failliet. FTX was het eerste dominosteentje dat een hele rij steentjes in de cryptowereld liet omvallen. Ook CoinLoan, een Estse dienstenleverancier, waar Bit4You bijna de helft van de aan zich toevertrouwde cryptomunten had gedeponeerd, viel omver. De val van CoinLoan deelde een fatale klap uit aan Bit4You. Het Belgische platform kondigde eind april 2023 aan dat het zijn activiteiten moest staken.

Bit4You verloor zijn voorlopige licentie. De FSMA had het over slecht beheer en verwees de zaak door naar het parket. Zo zou Bit4You in december 2021 bijvoorbeeld al het slachtoffer zijn geweest van een diefstal van Ripples, cryptoactiva die in het bezit waren van enkele klanten. De buit bedroeg bijna 700.000 euro. De aandeelhouders van Bit4You legden hun eigen geld op tafel om de klanten te vergoeden. De hack werd pas een maand later bij de autoriteiten gemeld.

Sommige van de grotere klanten wendden zich na de bevriezing van hun activa tot de advocaten Mischael Modrikamen, die bijna 400 gedupeerden vertegenwoordigt, en Florian Ernotte van het advocatenkantoor Avroy, die de belangen van een zestigtal klanten verdedigt. In mei wees de rechtbank een verzoek tot gerechtelijke reorganisatie toe dat was ingediend door Chainius Solutions, de vennootschap van de drie oprichters van Bit4You. Er werden twee voorlopige bewindvoerders aangesteld: advocaat Nicholas Ouchinsky en accountant Dirk Smets. Roman Aydogdu (Mosal Avocats) kreeg de opdracht om overnemers te zoeken.

Geen serieuze overnemers

Er meldde zich uiteindelijk maar één echte kandidaat: het Franse bedrijf Trakx. De rechtbank oordeelde in januari dat het bod niet serieus genoeg was. Het mandaat van Aydogdu om overnemers te zoeken, liep vruchteloos ten einde. Het mandaat van de voorlopige bewindvoerders werd begin februari verlengd. De Brusselse ondernemingsrechtbank, die vaststelde dat er “ernstige, nauwkeurige en overeenstemmende aanwijzingen waren dat aan de voorwaarden voor een faillissement was voldaan”, gaf het duo nog drie weken om een andere oplossing dan een faillissement te vinden.

De voorlopige bewindvoerders zijn klaar om de handdoek in de ring te gooien en het faillissement aan te vragen. “Juridisch en financieel is aan de voorwaarden voor een faillissement voldaan”, geeft Nicholas Ouchinsky toe. “Maar wij zijn nooit voorstander van het faillissement geweest. We vinden het een grote puinhoop. Als iedereen zich van bij het begin constructief had opgesteld, hadden we minder tijd en geld verspild en al lang een pragmatische oplossing voor de gedupeerde beleggers kunnen vinden.”

Snelle oplossing of jarenlange procedureslag?

Mischael Modrikamen heeft aan de Brusselse ondernemingsrechtbank een oplossing voorgesteld, die gesteund wordt door Florian Ernotte van Avroy Avocats. “Het is een snelle, verstandige oplossing”, legt Modrikamen uit. “Verkoop de crypto’s die beschikbaar zijn en verdeel ze in verhouding tot de deposito’s van de klanten. Hetzelfde doen we met de activa die we terugkrijgen van CoinLoan, want ik vertegenwoordig ook de belangrijkste groep schuldeisers van CoinLoan. We hebben 70 tot 75 procent van de deposito’s binnen handbereik. Het saldo kunnen we eisen van de verzekeringsmaatschappij van de accountant.”

De ondernemingsrechtbank wees het verzoek van Modrikamen en Ernotte echter af. Nicholas Ouchinsky is niet tegen de oplossing van Modrikamen, maar ziet nog wel wat hindernissen. “Eerst moeten we bepalen of de depositohouders als schuldeisers van Bit4You of als eigenaars van de crypto moeten worden behandeld. Het laatste zou jaren onderzoek inhouden. Als we dat willen vermijden, moeten alle klanten hun toestemming geven voor de oplossing van Modrikamen. Daarna moet financiering gezocht worden voor dat project. De oprichters van Bit4You werken ook niet mee. Ze geven geen antwoord op onze technische vragen.” Modrikamen en Ouchinsky gingen in beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

Het beroep zou op 29 februari behandeld worden, maar werd uitgesteld. Volgende zitting: 14 maart. Op die dag zullen de advocaten hun argumenten mondeling mogen toelichten. De rechter in beroep moet zich niet alleen uitspreken over een eventuele aanstelling van een uitvoerder voor de oplossing van Modrikamen, maar ook over het faillissement waarvoor op 18 maart een verzoekschrift zal worden ingediend. Die beslissing om tot het failliet over te gaan, wordt door de oprichters van Bit4You aangevochten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content