Pensioenspaarfondsen zonder instapkosten?

© Thinkstock

Wie aan pensioensparen doet via een pensioenspaarfonds betaalt doorgaans 3% instapkosten. Maar wist je dat het ook een stuk goedkoper kan?

De meeste banken rekenen nog steeds 3% instapkosten aan op een pensioenspaarfonds. Sommige mensen storten dit bedrag in één keer (vaak op het einde van het jaar), maar de meesten storten dit maandelijks in stukjes.

Concreet betekent dit dat als je in totaal 950 euro stort (dat is het maximum voor inkomstenjaar 2014), je bankier 3% kosten of 28,50 euro zal inhouden. Van je gestort bedrag van 950 euro, zal dus uiteindelijk maar 921,5 euro echt in je pensioenspaarpot terecht komen.

Maar als het een troost mag zijn: fiscaal gezien mag je wel 950 euro aangeven in je belastingaangifte om de belastingvermindering van 30% te genieten, dus inclusief kosten.

0% instapkosten is beter

Pensioenspaarfondsen zonder instapkosten?

Er zijn echter ook banken die slechts 2% instapkosten aanrekenen zoals bijvoorbeeld KBC en Société Générale Private Banking. Je houdt dan toch al iets meer over van je storting van 950 euro.

Maar als je nog meer wilt overhouden in je pensioenspaarpot en helemaal geen kosten wilt betalen, kan dat ook. Een aantal banken rekenen immers helemaal geen instapkosten aan (bijvoorbeeld Rabobank.be, Argenta of Dierickx, Leys & Cie).

Als we naar het rendement in het verleden kijken van deze ‘goedkope’ pensioenspaarfondsen, dan moeten we vaststellen dat ze niet slechter presteren dan ‘duurdere’ fondsen.

Kortom, kosten knagen altijd aan je rendement, om welke belegging het ook gaat. De kosten beperken is dus zeker en goede strategie. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content