Vastgoed in Antwerpen: ‘t Stad zit in de lift

De meest centrale ligging op de Antwerpse vastgoedmarkt is ook de duurste.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De vraagprijzen voor Antwerpse appartementen zitten nog altijd in een stijgende lijn. Vooral in de districten Berchem en Wilrijk wijst de vastgoedbarometer op een verhitting van de markt.

De meest centrale ligging op de Antwerpse vastgoedmarkt is ook de duurste. Een nieuwe sprong van 3,3 procent tilt de gemiddelde vraagprijs voor een appartement van 80 vierkante meter in de Antwerpse binnenstad naar 250.000 euro. Tussen 2016 en 2019 klommen de vraagprijzen in de binnenstad jaarlijks gemiddeld 2,9 procent hoger, zo leert de vastgoedbarometer (zie ook Wat meet de barometer?).

Op de tweede plaats in de prijsrangschikking staat de deelmarkt 2018, met onder meer Zurenborg als erg begeerde woonbuurt. De vraagprijs klom er het voorbije jaar 2,4 procent hoger tot 187.250 euro. In Antwerpen Stad is de deelmarkt 2020 (het Kiel en de Tentoonstellingwijk) het goedkoopste vastgoedgebied. De gemiddelde vraagprijs klom er wel 4,2 procent hoger tot 148.500 euro.

In de Antwerpse Rand vallen de stevige prijsstijgingen in Berchem en Ekeren op. In Berchem klommen de vraagprijzen 4,7 procent hoger tot 162.000 euro. In Ekeren was er zelfs een prijsspurt van 5,6 procent tot 166.000 euro. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners merkt wel op dat de uitkomst voor Ekeren gebaseerd is op beperkte cijfergegevens. Merksem hinkt een beetje achterop in de prijsevolutie. De gemiddelde vraagprijs steeg er slechts met 1,7 procent tot 144.500 euro.

Huurprijzen en rendement

Ook op de huurmarkt zitten de prijzen nog zowat overal in de lift. Deurne is met een lichte daling (-0,5%) de uitzondering. In de Antwerpse binnenstad klom de referentiehuurprijs voor een appartement van 80 vierkante meter 1,9 procent hoger tot 880 euro. De goedkoopste huurappartementen vindt u in Borgerhout (640 euro).

Hoeveel is uw woning waard? Bekijk hier de interactieve kaart

De cijfers op deze kaart zijn afkomstig van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Ze geven de markttrends van 2018 weer. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst.

De prijsstijgingen op de huurmarkt zijn wel iets beperkter dan op de koopmarkt, wat zich logischerwijze ook vertaalt in iets lagere rendementen. Een huurappartement in de Antwerpse binnenstad genereert het laagste rendement (3,45%). In Antwerpen-Noord resulteert de verhouding van de jaarlijkse huurprijzen en de gemiddelde verkoopprijs in een rendement van 4,9 procent, het hoogst van alle deelmarkten.

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer Immovlan.be geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. Het schattingsbureau de Crombrugghe & Partners past op deze ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het (theoretische) huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

De richtprijzen op basis van de vastgoedbarometer vindt u in de Trends Vastgoedgids lente 2018

Partner Content