Vastgoed aan de kust: herverkoop floreert in De Panne
De prijzen van bestaande appartementen in De Panne kenden het afgelopen jaar de sterkste stijging van de hele Belgische kust. Toch blijkt het EPC vaak een struikelblok.
De referentieprijs voor een bestaand appartement in De Panne bedraagt vandaag 339.415 euro. Dat blijkt uit de berekeningen die het vastgoeddataplatform Realo voor Trends maakte. Ten opzichte van vorig jaar kwam er 8,1 procent bij: het hoogte percentage van alle kustgemeenten. In tien jaar gaat het om een forse 36,52 procent.
Voor een nieuwbouwappartement met één slaapkamer in De Panne komt de referentieprijs op 264.442 euro, voor twee slaapkamers is dat 346.634 euro. Realo schat de prijs per vierkante meter op 3.713 euro, 2,2 procent meer dan een jaar geleden. In vijf jaar gingen de nieuwbouwprijzen met 22,1 procent naar omhoog.
“Bij ons vind je panden van 99.000 tot 749.000 euro, met daartussen veel opties in zowel herverkoop als nieuwbouw”, zeggen Astrid Dewilde en Liesbeth Himpens van het makelaarskantoor Caenen. “Het voorbije jaar bleven de verkoopprijzen vrij stabiel. Het aanbod overstijgt de vraag, maar dat is klassiek voor deze periode. Met het zomerseizoen in aantocht zal de vraag opnieuw aantrekken.”
Immo De Panne tekende de afgelopen jaren een lichte stijging van de prijzen op. “Dat zal zo blijven”, meent zaakvoerder Frédéric Delrive. “De verkoop van tweede verblijven was wat rustiger in de eerste maanden van dit jaar, maar dat is typisch. Het hoogseizoen voor de verkoop loopt meestal van de paasvakantie tot eind oktober. De diversiteit in het aanbod is ook nog altijd voldoende ruim.”
Gemeenschappelijke kosten
Klassiekers als een terras, open zicht, zongericht, instapklaar en parkeermogelijkheden blijven belangrijk, maar beide makelaars stellen vast hoe het EPC en de daaraan gekoppelde renovatieplicht alles ingewikkelder maken. “Vroeger kon je de verbouwingskosten vooraf vrij goed becijferen, maar nu is het vaak koffiedik kijken”, klinkt het bij kantoor Caenen. “Dat geldt dus ook voor de inschatting van het rendement van je investering.”
“Heel wat oudere gebouwen zullen in de nabije toekomst grote en dure werken vergen, om aan de energiedoelstellingen te voldoen. We merken dat een aantal verenigingen van mede-eigenaars daar nog niet op voorbereid is. Alle gemene delen van een appartementsgebouw vallen ook onder de EPC-wetgeving.”
“De onzekerheid over de gemeenschappelijke kosten is nefast voor de verkoop en de waarde van een pand”, beaamt Frédéric Delrive. “De verenigingen van mede-eigenaars dienen volgens ons duidelijke standpunten in te nemen betreffende hun lopende dossiers en geplande werken. Ook een goede syndicus is zeer belangrijk.”
Huurmarkt
Volgens Astrid Dewilde en Liesbeth Himpens is er in De Panne een zeer sterke vraag naar huurpanden, vooral bij jonge, vaste bewoners. Frédéric Delrive noteerde de afgelopen jaren een sterke toename van de huurprijzen door de indexering. “De prijzen lijken nu te stabiliseren, maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod op de huurmarkt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier