Vastgoed aan de kust: in Middelkerke-Westende krijgen kopers het voor het zeggen
Middelkerke trekt vooral vaste bewoners aan, terwijl de badplaats Westende vooral gericht is op tweedeverblijvers. Het vastgoedaanbod breidt zich in de hele regio uit.
Vastgoedmakelaars in de regio Middelkerke-Westende stellen vast dat almaar meer kandidaat-kopers voorlopig de boot afhouden. “De rush op vastgoed is in alle stilte aan het wegebben”, zegt Frank Rouseré van ERA laPlage. “De rente-evolutie speelt daarin een rol. De initieel krappe vastgoedmarkt wordt er almaar ruimer en diverser door.”
“Het is inderdaad erg rustig in de verkoop”, bevestigt Noëlla Wauters van Immo Noella. “Kandidaat-kopers lijken een rentedaling af te wachten. De vastgoedprijzen zijn hier nog ongeveer dezelfde als vorig jaar. We verwachten dat ze niet meer zullen stijgen, zolang het aanbod voldoende groot blijft.”
Volgens het vastgoeddataplatform Realo kost een nieuw appartement met één slaapkamer in Middelkerke vandaag gemiddeld 261.171 euro. Wilt u er nog een slaapkamer bij, dan stijgt de prijs tot 342.347 euro. De prijs per vierkante meter bedraagt 3.667 euro. Dat is 15,4 procent meer dan een jaar geleden, en na Knokke-Heist het hoogste percentage van de kust. In vijf jaar gingen de nieuwbouwprijzen in Middelkerke met 29,2 procent de hoogte in.
Sterk overgewaardeerd
“Zuiver economisch gezien zouden de prijzen moeten zakken”, stelt Frank Rouseré. “Want als we de rendementen bekijken, dan is vastgoed hier sterk overgewaardeerd. Maar aan de kust worden de prijzen nu eenmaal gedreven door het sentiment, en veel minder door economische wetmatigheden. Tegen alle logica in zijn verdere prijsstijgingen dus niet ondenkbaar.”
Wie op zoek is naar een bestaand appartement in Middelkerke, betaalt daarvoor vandaag gemiddeld 340.319 euro, blijkt uit de berekeningen van Realo. Ten opzichte van vorig jaar is dat 2,3 procent meer, en in vergelijking met vijf jaar geleden 21,1 procent. In tien jaar stegen ze met 25,61 procent.
“Door de strenge regelgeving zijn oudere gebouwen tegenwoordig evenwel niet meer zo gewild, tenzij ze volledig gerenoveerd zijn”, stelt Noëlla Wauters. “Mensen zijn bang geworden van het EPC, maar ook van asbest en van de elektriciteitskeuring.”
“Al die verplichte attesten zijn nefast voor de verkoop”, beaamt Frank Rouseré. “We evolueren almaar meer van een verkopers- naar een kopersmarkt, waarin de koper de prijs bepaalt. Alleen voor de zeer begeerde appartementen op de zeedijk en met vrij zicht, alsook voor de garageboxen, trekken verkopers nog aan het langste eind.”
Ontwrichte huurmarkt
Noëlla Wauters tekende het voorbije jaar een duidelijke toename van de huurprijzen op in de regio. “De huurmarkt is door de repressieve aard van de Vlaamse wooncode helemaal ontwricht”, meent Frank Rouseré. “Veel eigenaars zien de vaak zinloze ingrepen die opgelegd worden, niet meer zitten, en halen hun eigendom uit de markt. Wat overblijft, zijn dure appartementen en huizen, die niet langer betaalbaar zijn voor modale huurders.”
Vastgoed aan de kust 2024: alle gemeenten onder de loep
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier