‘Jongeren in de schulden duwen is geen goed idee’
Als jongeren geen woning kunnen betalen, is het omdat de prijzen te hoog liggen, en dan zou een goed functionerende markt die situatie op termijn moeten corrigeren. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt dat de banken minder eigen inbreng eisen van jongeren die willen lenen om hun bouwplannen te realiseren. Een soepeler kredietbeleid zou mensen met weinig financiële middelen ook moeten toelaten een woning te kopen of te bouwen.
De oproep van de VCB is duidelijk ingegeven door corporatisme. Hoe meer mensen bouwen en verbouwen, hoe beter voor de sector. De bouwactiviteit stimuleren door jonge mensen diep in de schulden te steken is echter geen goed idee. Noch voor de betrokkenen, noch voor de banken. Een van de hoofdoorzaken van de financiële crisis van 2008 was het feit dat de Amerikaanse banken leningen toekenden aan mensen die over te weinig middelen beschikten om ze terug te betalen. Tot welke ellende dat geleid heeft, herinneren we ons allemaal.
Als jongeren geen woning kunnen betalen, is het omdat de prijzen te hoog liggen.
Van banken mag je verwachten dat ze een goed kredietbeleid voeren. Dat betekent dat ze moeten nagaan of de kredietnemers over een voldoende grote terugbetalingscapaciteit beschikken. Als de banken hun werk goed doen, beschikken ze over een gezonde kredietportefeuille. In België moeten banken maar 10 tot 40 basispunten afschrijven op slechte leningen, en dat is in Europees perspectief heel weinig. Iedereen die begaan is met de gezondheid van de banksector wil dat zo houden.
Daarom nam de Nationale Bank de voorbije jaren verschillende maatregelen om het kredietbeleid van de banken voldoende streng te houden. Toegeven aan de oproep van de bouwsector zou daar haaks op staan. Als jongeren geen woning meer kunnen betalen, is het omdat de prijzen te hoog liggen, en dan zou een goed functionerende markt die situatie op termijn moeten corrigeren.
Batibouw 2015
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier