Vastgoed aan de kust: Aanbod op vastgoedmarkt De Haan en Wenduine toont grote verschillen

© Getty Images/iStockphoto
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De korte zeedijk en de beschermde villawijk de Concessie maken van De Haan een van de duurdere familiebadplaatsen.

De Haan en deelgemeente Wenduine staan bekend als familiebadplaatsen met een groot aandeel tweedeverblijvers. Tot daar de overeenkomsten. Het aanbod op de vastgoedmarkt van beide kustgemeenten toont vooral grote verschillen. Met name de Concessie, een negentiende-eeuwse villawijk tussen de zeedijk van De Haan en de trambaan, springt eruit. Ook de zeedijk van De Haan is atypisch voor de Belgische kust: hij is erg kort en hoogbouw is er niet toegestaan. Wenduine heeft wel een ‘klassieke’ zeedijk, met appartementsgebouwen met zes tot acht verdiepingen. “We zien een verschillend koperspubliek in beide kustplaatsen”, zegt Olivier Schepens, zaakvoerder van Immo Schepens. “Wenduine trekt vooral mensen uit de provincie Antwerpen en Wallonië aan. In De Haan zien we meer Vlamingen, Brusselaars en Duitsers.”

Een en ander leidt tot prijs­verschillen. In De Haan resulteert het beperkte aanbod op de dijk in hoge prijzen, maar ook de Concessie is een markt met hoge prijzen en een eigen dynamiek. “Terwijl we elders de prijzen zien stabiliseren, is dat in de Concessie absoluut niet het geval”, zegt Tine Beirens van Agence Du Coq. “Voor een alleenstaande woning, niet overdreven groot en nog te renoveren, zit je daar al gauw aan prijzen tussen 850.000 en 1 miljoen euro.”

Olivier Schepens wijst erop dat de Concessie beschermd is als dorpsgezicht. “Het is een garantie voor het pittoreske karakter van die wijk”, zegt hij. “Maar je kunt er ook nauwelijks bijbouwen en renoveren is aan strikte regels gebonden. Eigenlijk kan het er alleen maar duurder worden.”

Het vastgoeddataplatform Realo zag de prijzen van bestaande appartementen in De Haan-­Wenduine in het eerste kwartaal van dit jaar stijgen met 0,6 procent tot 342.169 euro. Daarmee positioneert De Haan-Wenduine zich op de vierde plaats in de ranking van duurste kustgemeenten. Op de nieuwbouwmarkt stabiliseerden de prijzen in het eerste kwartaal op 4.359 euro per vierkante meter. Op jaarbasis daalde de prijs van nieuwbouw met 1,4 procent in De Haan-­Wenduine.

Minder bezoekers, meer kopers

Heeft de vastgoedmarkt in De Haan-Wenduine een goede start genomen dit jaar? De eerste vier maanden waren moeilijk, getuigt Olivier Schepens. “Het slechte weer, de rentestijging, de vastgoedprijzen die sterk geklommen zijn tijdens de coronajaren… Intussen hebben we al wat beter weer gehad, en is de sfeer wat positiever.”

Ook Tine Beirens kreeg minder bezoekers over de vloer: “Toch hebben we in de eerste maanden meer panden verkocht dan in dezelfde periode van 2023. Voor een deel heeft dat te maken met het aanbod. Er zijn enkele fijne panden op de markt gekomen, die we vrij snel hebben kunnen verkopen aan klanten die al wat langer aan het zoeken waren. Als het slecht weer is, komt er inderdaad minder volk naar zee. Maar wie dan toch de moeite doet, heeft dan vaker concrete vastgoedplannen. Ze zijn goed voorbereid, ze hebben afspraken gemaakt en ze hakken dan ook sneller de knoop door.”

Partner Content