Btw-regeling bouw roept vragen op
Op 1 januari 2011 treedt de nieuwe btw-regeling voor nieuwbouw in werking. Dan zal 21 procent btw verschuldigd zijn op de volledige verkoopprijs, zowel op de waarde van het gebouw als op de waarde van het terrein.
“Hoewel deze maatregel eenvoudig lijkt, rijzen er steeds grotere vraagtekens over de praktische toepassing”, zegt Danny Stas, vennoot van Tiberghien Advocaten. “Er bestaat geen zekerheid voor de reeds afgesloten verkopen op plan, die pas opgeleverd worden in 2011. Ook als de akte voor het terrein al verleden werd, lopen de bouwheren het gevaar dat er in 2011 nog btw verschuldigd is over de totale prijs.”
Die onzekerheid zet een rem op de bouwsector, terwijl de regering die juist wou stimuleren via allerhande relancemaatregelen. Naast een rondzendbrief die de regeling toelicht, pleit Danny Stas voor meer duidelijkheid over een aantal hete hangijzers, zoals de btw over infrastructuurwerken, de btw-regeling voor commerciële centra en voor de verlenging van het verlaagde tarief voor renovatie van privéwoningen ouder dan vijf jaar.
Voor laatste wijst de fiscale jurist op de negatieve gevolgen, die de stopzetting van een aantal gunstmaatregelen zal veroorzaken. Op 31 december 2010 vervalt het verlaagde tarief van 6 procent op de eerste schijf van 50.000 euro en op de afbraak/heropbouw van private woningen. Stas: “Als de overheid niet snel creatieve vervangingsmaatregelen neemt, dreigt de vastgoedsector opnieuw in het slop te geraken. Waarom zou de nieuwe regering bijvoorbeeld geen ‘tax shelter voor voetbalstadions’ overwegen, nu ons land kandidaat is voor de organisatie van het Europees kampioenschap in 2018?”
Ten slotte heeft de vennoot wel goed nieuws voor de bouwheren die hun aanvraag voor een bouwvergunning vóór 1 april 2010 hebben ingediend. Stas: “Ondanks het protest van de Europese Commissie wordt het verlaagde btw-tarief van 6 procent op de eerste schijf van 50.000 euro niet ter discussie gesteld. De Belgische wetgever kan zich niet beroepen op zijn eigen falen en alsnog bijkomend 15 procent btw eisen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier