‘Brussels kantoorvastgoed blijft aantrekkelijk, maar investeerder moet inventief zijn’
Op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes is er wel nog interesse voor Brussel, maar dan vooral voor kantoorgebouwen op maat. Ook Amsterdam en Londen vallen in de smaak. Voor goede vooruitzichten op de lange termijn zijn China en India in trek.
“Brussel is een aantrekkelijke stad om te investeren”, stelt Liz Sworn, Europees directeur van de Amerikaanse vastgoedfondsbeheerder TH Real Estate.
“Iedereen staart zich blind op de Europese instellingen als potentiële huurders. Die bieden voor een huur voor tien jaar pakweg 3 procent opbrengst per jaar. Dat kan interessant zijn voor pensioenfondsen, die maximaal inzetten op stabiliteit. Maar wij hebben klanten die bijvoorbeeld 5 procent managementfees vragen. Dan geraak je er niet uit. Je moet inventief worden. We mikken dan beter op bedrijven, die we een gebouw op maat bieden. In Brussel konden we dat doen voor een klant, en die is er gelukkig mee.”
We treffen Sworn na het vastgoedseminarie ‘Destination known’, over de kortetermijnperspectieven van vastgoed, op de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes. Noem een vastgoedcategorie, waar men met zekerheid wil investeren om volgend jaar nog rendement te hebben?
“Kantoren in het hartje van Amsterdam”, is het antwoord van Sworn. “De stad bruist als weinige andere en jonge mensen willen er graag wonen en werken. Ook werkgevers vinden het een fantastische vestigingsplaats.”
Jarek Morawski, hoofd onderzoek van de Britse vastgoedinvesteerder Grosvenor, ziet twee types van mooie investeringen: herstellende markten en vastheid.
“Residentiële projecten in Madrid behoren tot de eerste categorie, maar wie stabiliteit zoekt, raad ik de Scandinavische landen aan. Ze bieden rechtszekerheid en stevige economiën. Welke steden? Zoek het eerder in bruisende, opkomende buurten, is mijn advies. Het rendement is er hoger dan in het klassieke centrum van grote steden.”
Dat is ook de mening van Yolanda Barnes, wereldwijd het hoofd van de studiedienst van vastgoedmakelaar Savills.
Maar “in sommige steden zoals Londen wordt het al erg moeilijk om die buurten te vinden. Heel de stad is al ingenomen door vermogende huurders, die de prijzen omhoogstuwen. Gentrificatie is de norm. Het is daarom beter te mikken op buurten in andere steden waar de tecnologische bedrijven actief zijn en hun medewerkers een woning zoeken. In Manchester zijn er zo nog mooie investeringen te doen.”
Neil Robinson werkt voor de Chinese investeerder ABP, die al in Oost-Londen actief is. “Die buurt is dus een voor de hand liggende keuze als kortetermijnopportuniteit”, lacht hij.
“Wie op veiligheid wilt spelen, vindt die in de Britse hoofdstad. De brexit zal daar weinig aan veranderen. China biedt fantastische perspectieven op een wat langere termijn. Het wordt over enkele jaren de grootste economie ter wereld en de technologische ontwikkeling kan voor veel westerse landen een voorbeeld zijn. Een derde land dat zeker in het rijtje thuishoort is India, een enorme economie met hightech-troeven.”
Jackie Newstead, de hoofdeconoom van de vastgoedmakelaar Hogan Lovells, geeft hem gelijk wat die twee landen betreft.
“De razendssnelle technologische evolutie zal zeker investeringen in vastgoed voor datacenters attractief maken”, voorspelt ze. “De combinatie van een sterke regio, een goedopgeleide middenklasse en groeikansen in de digitale sector zijn een uitschieter voor investeerders.”
Het hoeft niet te verbazen dat Saniay Machanda, CEO van vastgoedinvesteerder Nakheel uit Dubai, naar zijn eigen regio wijst. “Waar vind je nog stabiele opbrengsten van 6 tot 10 procent”, redeneert hij. “Vooral logistieke investeringen hebben veel toekomst in onze regio.”