Beleggen in vastgoed: gematigd risico
De opbrengst van vastgoed bestaat doorgaans uit twee componenten: de huur en de meerwaarde bij de verkoop.
Risico: 5/10
Verwacht rendement in 2016: 3 procent
Beleggingshorizon: 20 tot 25 jaar
Karakteristieken
De opbrengst bestaat doorgaans uit twee componenten: de huur en de meerwaarde bij de verkoop. Volgens specialisten is een gemiddeld huurrendement van 2 à 3 procent realistisch. Daarbij houden ze rekening met belastingen, de kostprijs van een lening en onderhoudskosten. Het belangrijkste risico is dat u geen huurders vindt of dat u de gewenste huurprijs moet laten zakken om huurders te vinden.
Kosten:
U moet rekening houden met andere kosten naast de aankoopprijs: btw, notariskosten, de kosten van de hypothecaire inschrijving en dossierkosten.
Fiscaliteit:
Boven op de kosten komen registratierechten, afhankelijk van het gewest. Hoe langer u uw aankoop aanhoudt, hoe minder die registratierechten wegen op het rendement. U betaalt ook elk jaar onroerende voorheffing. In sommige gevallen betaalt u ook een belasting op de meerwaarde bij de verkoop.
Wat brengt 2016?
Beleggers die vijftig jaar geleden een appartement kochten, kunnen terugblikken op een gemiddelde meerwaarde van 6,7 procent per jaar. Economen verwachten dat de hypotheekrente de komende jaren stijgt. Daardoor kunnen de gezinnen minder lenen. Dat kan druk zetten op de vastgoedprijzen. De overheden hebben bovendien de woonbonus aangepast, waardoor gezinnen minder fiscale voordelen genieten bij de aankoop van een woning. Sommige kenners rekenen op een meerwaarde van 2 à 3 procent in de toekomst.
Aanbevolen voor:
Beleggers met een voldoende groot vermogen om een volledige eigendom te verwerven, zodat ze niet afhangen van mede-eigenaars.
“Vroeg of laat worden de huurinkomsten anders belast. Besef dat een belegging in vastgoed weinig liquide is. Daardoor is het de volgende jaren een willig slachtoffer voor de grijpgrage overheid.” John Romain (Immotheker)
Sparen en uw geld in 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier