Goud verkopen

In deze tijden van crisis neemt de verkoop van gouden juwelen explosief toe. Maar hoe verkoopt u uw goud zonder te worden opgelicht?

Onderwerp het juweel dat u wilt verkopen eerst en vooral aan een grondige analyse. Een mooie antieke armband van een prestigieus merk kunt u op de juwelenmarkt verkopen, terwijl u een gewone ring zonder speciale franjes het best verkoopt tegen zijn gewicht op de goudmarkt. U ontvangt dan een prijs per gram en het goud wordt gesmolten.
Verzeker u ervan dat uw juwelen echt van goud zijn.

Meestal wordt dit aangegeven door een stempel. Wanneer u aan de verkoper de prijs per gram vraagt, vraag dan naar die van 18 karaats goud. Die komt veruit het vaakst voor in België. Verkoop bij voorkeur aan een gespecialiseerde goudopkoper of een bekende juwelier van wie u de reputatie kent. Zo weet u zeker dat u een degelijke prijs krijgt en dat de gebruikte weegschaal betrouwbaar is.


Vertrouw niet op tijdelijke winkeltjes en vooral niet op ambulante kopers die uw goud aan de voordeur komen kopen. Om te vermijden dat u wordt opgelicht, legt u uw juwelen het best altijd aan twee of drie verschillende verkopers voor. U kunt dan de voorstellen vergelijken. Weet ook dat wanneer u juwelen verkoopt, de koper in principe uw identiteitsgegevens moet vragen en registreren. Dat is een wettelijke verplichting in het kader van de strijd tegen heling.

Kortom: als u een goede zaak wilt doen, neem dan voldoende tijd om uw juwelen te bestuderen en om de voorstellen van kopers te vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content