Een auto kopen in het buitenland?

Stel dat ik een auto koop in het buitenland, omdat die daar goedkoper is. Kan ik die dan zomaar invoeren?

Als u een wagen koopt in het buitenland, moet u een administratieve procedure doorlopen om die in België te kunnen inschrijven. In sommige gevallen moet u ook belasting betalen. De regels zijn anders naargelang u de auto binnen of buiten de Europese Unie koopt, en of u een nieuwe of een tweedehandse wagen koopt. Een auto wordt als nieuw beschouwd als hij minder dan zes maanden oud is en minder dan 6000 kilometer op de teller heeft.
Koopt u een nieuwe wagen in een lidstaat van de Europese
Unie, dan moet u bij de douane een bijzondere btw-aangifte doen en btw betalen in België. Gaat het om een tweedehandswagen, dan moet u wel douaneformaliteiten vervullen, maar bent u geen btw verschuldigd. In beide gevallen moet u aan de douane een aankoopbewijs kunnen voorleggen, en eventueel het buitenlandse inschrijvingsbewijs of een soortgelijk officieel document.
Als u zich een nieuwe of tweedehandse auto aanschaft buiten de EU, moet u het voertuig aangeven bij de douane van het land waar u de Europese Unie binnenkomt. U moet de formaliteiten vervullen en de belastingen betalen die nodig zijn om de wagen vrij te maken — dat wil zeggen: hem in een toestand brengen alsof u de wagen in eigen land hebt gekocht. Daarnaast moet u douanerechten en btw betalen.
Het is verstandig vooraf goed uit te rekenen of de aankoop van een auto in het buitenland wel voordelig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content