‘ECB brengt financiële markten in gevaar’
Clemens Fuest, topman van de Duitse denktank Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), waarschuwt voor een financiële crisis. Oorzaak: het ‘expansieve monetaire beleid’ van de Europese Centrale Bank (ECB).
Fuest is er niet gerust op. De ZEW-topman hekelt met name het ‘goedkopegeldbeleid’ van de ECB. “Alle ingrediënten die nodig zijn voor een bubbel zijn aanwezig,” aldus Fuest in een interview met het Duitse Handelsblatt.
Volgens Fuest bestaan de gevaarlijke ingrediënten van die bubbel in de steeds hogere vastgoedprijzen en aandelenkoersen, in combinatie met een lager rendement op de obligatiemarkten (ondanks de hogere risico’s).
Fuest is niet mals voor de recente maatregelen die de ECB aankondigde om de kredietverstrekking aan bedrijven en gezinnen in de eurozone op te krikken. De ZEW-topman hekelt het expansieve monetair beleid dat er volgens hem toe zal leiden dat de ECB haar zogenaamde bazooka ter hand neemt en aan een rondje QE (kwantitatieve versoepeling) begint.
Op dit moment koopt de Europese centrale bank geen staatsobligaties op – zoals de Federal Reserve wel uitvoerig deed en nog steeds doet – maar volgens Fuest is het een kwestie van tijd vooraleer de ECB daarmee begint. Hij schat de kans op een inkoopprogramma op 95 procent. Dat zou dan het keerpunt zijn richting een nog expansiever monetair beleid. “Ik heb daar een slecht gevoel over,” aldus Fuest. Op die manier brengt de ECB de financiële markten in gevaar, luidt het.
Volgens Fuest is een inkoopprogramma van staatsobligaties enkel gerechtvaardigd in het geval van deflatie. Maar gevaar voor deflatie is er op dit moment niet, verduidelijkt hij. In tijdelijk lagere prijzen ziet Fuest geen reden tot bezorgdheid. Die bezorgdheid is er wel om de koers die de ECB vaart. “Om de crisis te bezweren moeten de overheden in Europa handelen, de ECB alleen kan dat niet,” besluit Fuest. (BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier