‘De zakenadvocatuur kent geen crisis. Ze leeft ervan’

© Jonas Hamers

De fusie- en overnameadvocaten hebben het moeilijk. Maar de andere zakenadvocaten overleven de crisis zonder veel kleerscheuren. Ondertussen wetten niet-advocaten hun messen om juridisch werk weg te kapen.

“Wij hebben het geluk dat men ons nodig heeft in slechte tijden, als er mensen moeten worden afgedankt, en als het beter gaat en er wordt aangeworven”, zegt Chris Engels van het hr-advocatenkantoor Claeys & Engels in Trends. “Wij leven dus van crises en van economische hoogconjunctuur. Enkel een vlakke evolutie speelt ons parten, want dan gebeurt er niets.”

Rudy Nauwelaerts, vastgoedadvocaat bij Stibbe, werkt niet meer aan het soort megatransacties van voor 2007. “Maar voor vastgoedherstructureringen of verkopen onder stress is er ook juridisch kwaliteitsadvies nodig. Er is nog voldoende werk, maar het is ander werk. En vooral anders werken.”

Dat uitgerekend curatoren het moeilijker hebben in een crisis, getuigt curator Eddy Van Camp (EVC Advocaten). “Te veel stuit je als curator op lege dozen. Daar kruipt relatief veel werk in voor een schamel ereloon van 700 euro. Heel wat curatoren in grotere kantoren worden bedankt voor hun diensten omdat ze te weinig bijdragen tot het rendement.”

Door het dalende aantal transacties draaien de departementen mergers & acquisitions wel heel wat minder omzet. Hilde Laga, managing partner van het gelijknamige kantoor, noemt het de getroffen sector bij uitstek. “Ook bij bankiers en corporatefinance-adviseurs leeft het idee dat de beste tijden achter de rug zijn.”

Laga voorspelt een toenemende druk van niet-advocaten op de juridische markt. “De zakenadvocatuur is in slaap gewiegd. Advocaten hebben de illusie dat ze enkel werk met een hoge toegevoegde waarde leveren. Dat klopt niet. We krijgen stevige concurrentie van niet-advocaten, die het low end work voor hun rekening zullen nemen. Nu al laat de Britse Legal Services Act toe dat niet-advocaten, zoals bankiers en juridische diensten, in de rechtbank optreden. Deze trend zal overwaaien.”

Volgens Steven De Keyser (consultant Bignon-De Keyser en ex DLA Piper) worden ook de multidisciplinaire kantoren van advocaten en acountants van de Big Four terug actief. “De Legal Services Act geeft ook hen een duidelijk kader. Ook de Europese Commissie gaat in de richting van de desintegratie van bedrijfsrevisoren met andere bedrijfsadviseurs. Dat zal ertoe leiden dat de fiscalisten van de Big Four nauwer gaan samenwerken met advocaten.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content