Kiest u best voor een vaste of een variabele prijs voor elektriciteit?

Voor het eerst is er een vast-variabel energiecontract gelanceerd op de Belgische markt. © belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

EnergyVision kwam vorige week als eerste energieleverancier met een ‘vast-variabel contract’ voor elektriciteit. Voorlopig kunnen enkel mensen die eigenaar zijn van een woning met een geschikt dak maar nog geen zonnepanelen hebben intekenen op het contract. We gingen op zoek naar alternatieven.

“Het nieuwe contract van EnergyVision bezorgt veel mensen uit de sector hoofdbrekens”, zegt Kris Voorspools, energiespecialist en zaakvoerder van de energieconsultant 70 GigaWatt. Het is niet zo gemakkelijk een oordeel te vellen over het aanbod van EnergyVision, omdat het “een uniek product” is dat “nergens anders in de wereld bestaat”, zoals het bedrijf het zelf stelt.

EnergyVision, dat de steun krijgt van Marc Coucke als investeerder, hanteert drie stroomtarieven in het contract. Voor de eerste 1.000 kilowattuur (kWh) elektriciteit die u verbruikt, betaalt u 0,293 euro per kWh. Die prijs ligt voor tien jaar vast. Voor het verbruik boven die 1.000 kWh betaalt u 0,2 euro per kWh voor de stroom opgewekt door de zonne­panelen die EnergyVision op uw dak legt, en een variabele prijs voor de stroom van het net (0,297 euro op 29 april). EnergyVision geeft ook een tijdelijke korting van 100 euro.

Andere contracten met lage, vaste prijzen

Er zijn energieleveranciers die een vaste prijs aanbieden voor één jaar, maar geen enkele leverancier belooft dat voor tien jaar. EnergyVision doet dat nu wel, maar slechts voor de eerste 1.000 kWh per jaar. Naar eigen zeggen kan EnergyVision die vaste prijs op 0,293 euro per kWh vastklikken, omdat het eigen windturbines heeft en zo’n 2 miljoen zonnepanelen bezit die energie opwekken. EnergyVision duikt onder de laagste vaste prijs die op de markt wordt aangeboden.

Tijdens de energiecrisis in 2021-2022 bood geen enkele Belgische energieleverancier nog een elektriciteitscontract met een vaste prijs aan. Sinds januari 2023 heeft de ene na de andere leverancier opnieuw contracten met een vaste prijs opgestart voor één jaar, en uitzonderlijk voor twee jaar, maar dus nooit voor tien jaar. Om het laagste tarief voor uw specifieke verbruikspatroon te kennen, kunt u best zelf de V-Test invullen. In dit artikel leest u hoe u dat best aanpakt.

Wellicht speelt mee dat EnergyVision de klanten voor lange tijd aan zich kan binden, terwijl andere energieleveranciers dat niet kunnen. “Sinds 2012 mogen energieleveranciers geen verbrekingsvergoeding meer aanrekenen”, zegt Kris Voorspools. De energie­specialist kaartte al eerder aan dat het afschaffen van die vergoeding ongewenste neveneffecten heeft. Energieleveranciers kunnen namelijk een lagere vaste prijs aanbieden als ze zeker weten dat een klant verschillende jaren trouw zal blijven. Ze kunnen zich dan beter indekken tegen prijsschommelingen.

Kris Voorspools: “Energy­Vision rekent geen verbrekingsvergoeding aan op het energiecontract, maar organiseert een soort van koppel­verkoop van energie en zonnepanelen, waardoor zijn klanten niet gemakkelijk van energieleverancier kunnen veranderen. Gezinnen kunnen hun energiecontract bij EnergyVision alleen opzeggen als ze een afkoopsom betalen voor de zonnepanelen.”

Als de energieprijzen in de toekomst om de een of andere reden sterk dalen, zou het best kunnen dat de klanten beter af zijn met een nieuw contract met een lagere vaste of variabele prijs. “De energiemarkt is een onzekere markt. Niemand weet met zekerheid wat de prijzen de komende tien jaar zullen doen”, meent Kris Voorspools.

Slechts tijdelijk de laagste variabele prijs op de markt

Wie de vergelijkende V-Test van de Vlaamse energie­regulator (VREG) invult, merkt dat het energiecontract van EnergyVision helemaal bovenaan staat bij de variabele prijzen. “Maar zonder de eenmalige korting van 100 euro zakt EnergyVision al terug”, merkt Kris Voorspools op. Volgend jaar is EnergyVision dus wellicht niet meer de voordeligste leverancier. “Bovendien ontneemt dit contract mensen de mogelijkheid om van dalende energieprijzen te profiteren.”

Ook Testaankoop zegt dat zonder de welkomstkorting sommige andere variabele formules goedkoper zijn. “Maar je kunt ze niet één op één vergelijken, omdat het aanbod van EnergyVision meer zekerheid biedt, voor een langere periode dan de traditionele contracten.”

“Wij hebben het contract van EnergyVision nog niet in detail kunnen analyseren”, reageert Vincent De Dobbeleer, de CEO van June Energy. Dat bedrijf helpt zijn klanten om energiecontracten te vergelijken en regelmatig van leverancier te wisselen. “We weten dus niet of klanten er beter mee af zijn of niet. Het lijkt ons niet noodzakelijk verstandig om zich dertig jaar lang te binden aan dezelfde energieleverancier, want 70 procent van onze klanten bespaart tussen 400 en 800 euro door gebruik te maken van June Switch en twee of drie keer per jaar van leverancier te wisselen. Dan is dertig jaar bij één leverancier blijven wel heel erg lang.”

Vincent De Dobbeleer is de missie van EnergyVision overigens wel genegen: iedereen meenemen in de energietransitie. “Voor een beperkte doelgroep kan het contract van EnergyVision interessant zijn”, meent hij. “Maar voor veel meer mensen is regelmatig veranderen van energieleverancier en het in de gaten houden van kortingen en tijdelijke promoties nog interessanter.”

Kris Voorspools heeft een nog iets meer uitgesproken mening. “De energietransitie zal nog mooie kansen brengen. Ik twijfel er sterk aan of het een goed idee is je gedurende meer dan tien jaar vast te ketenen aan één oplossing. Daarmee ontzeg je jezelf de mogelijkheid om ooit betere kansen te grijpen.” Hij verwijst naar de termijnmarkt, waar energieleverancier stroom kunnen kopen voor levering op een latere datum. “Stroom voor levering volgend jaar is momenteel 85 euro per MWh waard. Voor levering binnen drie jaar is dat nog 70 euro per MWh. De waardering van 200 euro per MWh voor zelfverbruik de komende 30 jaar is vrij fors in vergelijking met wat gangbaar is op de markt.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content