Gratis zonnepanelen en decennialang een vast tarief: Testaankoop analyseert nieuw energiecontract van EnergyVision

​Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision en Marc Coucke, mede-investeerder (Alychlo). © EnergyVision
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

EnergyVision wil de energiemarkt opschudden met een nieuw soort energiecontract. Het grootste deel van het tarief dat de klant voor zijn stroom betaalt, wordt vastgeklikt voor minstens tien jaar. Daarbij horen ook gratis zonnepanelen van EnergyVision, die de klanten afbetalen. “Het behoort tot de voordeligste tarieven en biedt de langste prijszekerheid”, luidt de analyse van Testaankoop.  

In Brussel maakte EnergyVision maandag zijn komst bekend op de energiemarkt met “een uniek product, dat nergens anders ter wereld bestaat”. Het gaat om een hybride contract. Voor ongeveer 70 procent van de stroom die een gemiddeld gezin afneemt geldt een vast tarief, decennialang. Het overige deel is variabel.

EnergyVision staat al bekend om zijn formule waarbij het gratis zonnepanelen financiert, plaatst en onderhoudt voor gezinnen. Meer dan 13.000 gezinnen zijn klant. Ze betalen EnergyVision voor de elektriciteit die hun installatie opwekt en die ze ook zelf verbruiken. “We willen een langdurige bescherming tegen prijsschommelingen bieden en iedereen meenemen in de energietransitie”, zegt CEO Maarten Michielssens.

Zo werkt het hybride energiecontract

De volgende logische stap is dat EnergyVision zelf energie zal leveren. Die wordt niet door de zonnepanelen van klanten opgewekt. Volgens de formule krijgen klanten eerst recht op 1.000 kWh stroom per jaar tegen een vaste prijs van 0,293 euro per kWh, voor een periode van tien jaar.

Zodra een gezin die 1.000 kWh heeft verbruikt, speelt de energie die wordt opgewekt door de gratis zonnepanelen bij de klanten een rol. De opgewekte stroom kost 0,20 euro per verbruikte kWh, een prijs die vastgeklikt wordt voor dertig jaar. Die periode kun je het best bekijken als een tijd van afbetaling, want klanten die binnen de dertig jaar hun contract verbreken, zijn verplicht de restwaarde van hun panelen af te betalen.

© EnergyVision

Wanneer je verbruik 1.000 kWh overschrijdt en je zonnepanelen wekken op dat moment geen stroom op, dan geldt de derde pijler van het hybride energiecontract: een variabel deel, dat momenteel vastligt op 0,297 euro per kWh.

Is de formule voordelig?

De consumentenorganisatie Testaankoop benadrukt dat tarieven per regio kunnen verschillen. In zijn analyse maakt het de berekening voor een gezin uit Gent, dat een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar heeft. “Als we rekening houden met een zelfverbruik van 1.200 kWh met de zonnepanelen, is er dus een resterende afname van 2.300 kWh van het elektriciteitsnet”, stelt woordvoerder Laura Clays. “Het gezin betaalt 972 euro per jaar, maar het eerste jaar is er ook een welkomstkorting van 100 euro. Het contract van EnergyVision is voor dit gezin goedkoper dan de andere formules op de markt, als het nog geen zonnepalen heeft. Het goedkoopste variabele tarief bedraagt namelijk 898 euro en vast komt het op 1.074 euro, elk inclusief welkomstkortingen.”

Als Testaankoop de welkomstkorting niet meerekent, is er volgens Clays wel een handvol variabele formules goedkoper. “Maar die kun je ook niet één op één vergelijken, omdat het aanbod van EnergyVision meer zekerheid biedt en ook voor een langere periode dan de traditionele energiecontracten.”

Voor wie is het contract?

Het nieuwe contract wordt in de eerste plaats enkel in Vlaanderen aangeboden, aan mensen die eigenaar zijn van hun woning maar nog geen zonnepanelen hebben. Later dit jaar wil men formules aanbieden aan huurders, appartementsbewoners of gezinnen die al zonnepanelen hebben. Het kan gaan om panelen van EnergyVision of een andere leverancier. Op termijn mikt men ook op de Waalse markt.

Testaankoop benadrukt dat gezinnen nog altijd goedkoper af zijn als ze zelf hun zonnepanelen betalen, zelfs als een deel van het bedrag wordt geleend. Voor zijn berekening ging Testaankoop uit van een lening over een periode van tien jaar en met een rentevoet van 3 procent. De consumentenwebsite merkt op dat de eigen panelen wel pas na twintig jaar goedkoper zijn, en dat is omdat de panelen van EnergyVision geen begininvestering vereisen.

‘Het is onzeker of het nieuwe tarief na tien jaar ook even scherp geprijsd zal zijn als vandaag. Vergelijken wordt dan de boodschap’

Laura Clays, woordvoerder Testaankoop

De formule van EnergyVision heeft ook een oplossing voor gezinnen die binnen de dertig jaar plannen te verhuizen. In dat geval is het contract gewoon overdraagbaar aan de kopers van hun huis of de kopers kunnen beslissen alleen de panelen te kopen. In dat geval dient een afkoopsom te worden betaald aan EnergyVision. Volgens het energiebedrijf is die zo berekend dat de panelen elk jaar 3 procent in waarde dalen.

Onzekere factoren

Er zijn nog enkele onzekere factoren die zullen bepalen of de diensten van EnergyVision ook op lange termijn voordelig zijn voor consumenten. Ten eerste is er de afloop van het vaste contract voor de eerste 1.000 kWh aan stroom die gezinnen jaarlijks verbruiken. “Het is onzeker of het nieuwe tarief na tien jaar ook even scherp geprijsd zal zijn als vandaag. Vergelijken wordt dan de boodschap”, aldus Clays. “Stel dat het tarief een stuk minder gunstig is, dan ben je in principe nog twintig jaar afhankelijk van EnergyVision voor de afbetaling van je panelen, of je moet de restwaarde uitbetalen. Dat is ineens een grote som geld, terwijl de klanten die deze formule kiezen, dat juist willen vermijden.”

Testaankoop vindt het opmerkelijk dat EnergyVision de tarieven voor zo’n lange periodes vastklikt. “In die tijd kan er veel gebeuren. De injectievergoedingen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld al sterk afgenomen en toch stemt het bedrijf in met een vaste prijs die klanten voor het verbruik van hun panelen betalen. De vraag is ook of we in de toekomst nog vaker problemen zullen zien met omvormers die uitvallen op piekmomenten. Er wordt wel veel geïnvesteerd in ons stroomnet, maar het verbruik zal ook sterk toenemen.”

Wat als EnergyVision failliet gaat? “In dat geval blijft het bedrijf in principe schuldeiser en zal een curator bepalen hoeveel gezinnen nog dienen te betalen voor hun zonnepanelen”, merkt Clays op. “Gezinnen kunnen nadien de panelen blijven gebruiken en ze kunnen terecht bij een andere energieleverancier.”

In een reactie van EnergyVision spreekt CEO Maarten Michielssens die redenering tegen. “Een curator zou altijd het contract moeten respecteren. Gezinnen blijven dus stroom krijgen gedurende de looptijd.”

Marc Coucke is investeerder

Onder meer Marc Coucke investeert via zijn bedrijf Alychlo mee in EnergyVision. Hij geloofde naar eigen zeggen “al sinds dag één” in het duurzaamheidsmodel van de onderneming. Hij wees er ook op dat heel wat mensen niet alleen om financiële redenen afhaken bij de energietransitie, maar ook omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor de administratieve rompslomp bij de installatie van zonnepanelen. Ook de dynamische energiecontracten, die nu volop worden gepromoot, zorgen vaak voor stress omdat mensen in de gaten moeten houden wanneer ze het best hun wasmachine gebruiken.

“Het model werkt als een vliegwiel”, vat Marc Coucke samen. “Elke nieuwe klant zorgt meteen ook voor extra stroom, waardoor dubbel zoveel gezinnen van groene energie kunnen genieten. De zonnepanelen worden bovendien gratis geplaatst en onderhouden, wat de stap naar groene energie voor iedereen een stuk haalbaarder en betaalbaarder maakt. Dat EnergyVision zo zijn steentje bijdraagt aan de broodnodige energietransitie – zonder een eurocent aan subsidies te vragen – maakt dit project meer dan de moeite waard om onze schouders onder te zetten.”

Bekijk ook de reportage van Kanaal Z:

Lees meer over EnergyVision:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content