Consumeren Nieuwe telecomspeler DIGI pakt uit met scherpe prijzen: hoe hard kan die de andere operatoren raken?
Consumeren Consumeren De aardgasketel is nog lang niet dood De aardgasketel, wat moet je ermee? Bij veel gezinnen is hij nog geliefd als praktische en betaalbare verwarming, maar de dagen van een toestel dat CO2 uitstoot, lijken geteld. Toch is het te vroeg om het overlijdensbericht van de ketel te schrijven. Een gasketel op basis van groen gas en gekoppeld aan een warmtepomp kan zelfs een deel van de oplossing worden.
Consumeren Consumeren Nieuwe CO2-taks vanaf 2027 kan gezin 1.200 euro per jaar kosten Vanaf 2027 verschijnt er een nieuwe Europese koolstofbelasting op uw energiefactuur. En het wordt geen kleintje. Tegen 2030 kan een tankbeurt tot 25 procent duurder worden. Verwarmen op aardgas kost een doorsneegezin dan tot 700 euro per jaar extra.
Nieuws Nieuws Ook energiebedrijf Gaele stunt met gratis zonnepanelen en langdurig vast tarief Energiebedrijf Gaele, een dochteronderneming van de West-Vlaamse holding Gridlink, lanceert Gaele XL, een formule die klanten een vast energietarief voor 25 jaar biedt, met gratis zonnepanelen en een thuisbatterij. Het aanbod doet sterk denken aan de stunt van EnergyVision eerder dit jaar.
Consumeren Consumeren Zo bespaart u op uw telecomfactuur: stel zelf een pakket samen Een recente studie van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) wijst opnieuw op het aanzienlijke besparingspotentieel voor telecomgebruikers. Vooral de omschakeling van een ‘gebundelde’ naar een ‘gemengde’ oplossing blijkt te lonen.
Consumeren Consumeren Zo vermijdt u hoge medische facturen: 12 concrete tips Verscheidene zorgverstrekkers dreigen de prijsafspraken op te blazen. De reden? De regering in lopende zaken slaagt er niet in het budget voor de ziekteverzekering voor 2025 af te kloppen. Wat kunt u zelf doen om uw medische facturen zo laag mogelijk te houden?
Consumeren Consumeren Update Wero gaat op termijn de plaats van Payconiq innemen: 5 vragen over de nieuwe betaalapp Payconiq verdwijnt ten gunste van de nieuwe betaaltoepassing Wero. Dat melden de vier grootbanken ter gelegenheid van de officiële lancering van Wero in België. Volgend jaar wordt bekend gemaakt wanneer de switch gebeurt, maar dat zal ten vroegste in 2026 zijn.
Consumeren Consumeren Energiecontracten vergelijken is soms moeilijk: een basiscontract kan verwarring vermijden De federale energiewaakhond CREG wil voor energie een basiscontract invoeren. Zo’n ondubbelzinnig standaardproduct moet energiecontracten vergelijken voor consumenten makkelijker maken.
Consumeren Consumeren VREG: nettarieven op elektriciteitsfactuur mogen volgend jaar met 31 procent stijgen De distributienettarieven op de elektriciteitsfactuur van gezinnen, die ongeveer een derde van de totale kostprijs uitmaken, mogen volgend jaar met 31 procent stijgen. Dat besliste de energieregulator VREG.
Consumeren Consumeren Vier manieren om stroomoverschotten en -tekorten op te vangen Steeds vaker moeten producenten van wind- of zonne-energie betalen om elektriciteit op het net te zetten. Het aantal uren met negatieve stroomprijzen is in 2024 - tot en met 30 september - gestegen tot 369. Hoe kunnen we die stroomoverschotten - en tekorten op andere momenten - opvangen?
Consumeren Consumeren Hoe en waar laad ik mijn elektrische wagen het beste op? 8 vragen en 8 antwoorden Het blijft een kopzorg voor wie elektrisch rijdt: waar laad ik mijn wagen het beste op? De minister van Financiën nam onlangs weliswaar wat onzekerheid weg over de terugbetaling van laadkosten voor bedrijfswagens. Maar daarmee zijn nog niet alle vragen beantwoord. Trends doet een poging.
Consumeren Consumeren Een babysit nodig? Hierop moet u letten Werkt u tijdens het weekend? Of wilt u er gewoon eens een avondje tussenuit? Als de grootouders niet kunnen inspringen, heeft u mogelijk een oppas voor uw kinderen nodig. Hoe vindt u die? En waarmee moet u rekening houden?
Verzekeren Verzekeren Van spaarrentes tot verzekeringen: 5 dingen die op 1 oktober veranderen voor uw portefeuille Vanaf 1 oktober wijzigen de bijna 50 jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders, wordt het gemakkelijker om verzekeringen op te zeggen en gaan de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas omhoog. Een overzicht.
Consumeren Consumeren Maestro verdwijnt: wat krijgt u in de plaats en 4 andere vragen Het Maestro-logo prijkt al sinds begin jaren negentig op onze bankkaarten. Maar daar komt voorgoed verandering in: Maestro wordt vervangen door Visa Debit en Debit Mastercard. Wat betekent dat voor u en uw betalingen? Trends beantwoordt vijf prangende vragen.
Consumeren Consumeren Ecocheques zijn met afschaffen bedreigd: wat kunt u er (voorlopig) nog mee? 2,3 miljoen Belgische werknemers krijgen vandaag ecocheques van hun werkgever. Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) wil de cheques afschaffen. Nochtans werken ze volgens experts een duurzame gedragsveranderingen bij consumenten in de hand.
Geld Geld Gratis flessenwater bij Jumbo en cola voor 10 cent bij Albert Heijn door truc met Nederlands statiegeld: 'Dit kan als een boemerang terugkeren' Belgische klanten van Jumbo en Albert Heijn kunnen goedkope of zelfs gratis producten verkrijgen via het systeem van statiegeld op plastic flessen in Nederland. Dat blijkt uit een reportage van Omroep Brabant. Wie over de grens met Nederland 12 lege plastic flesjes inlevert, krijgt meer aan statiegeld dan er voor het flessenwater in België is betaald. Dat is bij producten uit de Belgische supermarkten Jumbo en Albert Heijn. Een retailexpert legt uit hoe het komt dat zo'n methode kan bestaan.
Consumeren Consumeren Met een digitale meter betaalt u voortaan exact wat u verbruikt Energieleveranciers in Vlaanderen moeten hun klanten de mogelijkheid tot een maandelijkse facturatie aanbieden. Maar sinds 1 juli betalen alle afnemers met een variabel contract en een digitale meter wat ze elke maand effectief verbruiken.
Geld Geld Zijn grote verpakkingen echt goedkoper in de supermarkt? Onze collega betaalde bij Colruyt drie keer meer voor een Leo-koek Als je in de supermarkt producten in grote hoeveelheden koopt, moet dat wel goedkoper zijn. Daar gaan veel klanten van uit, maar dat is niet altijd terecht. Een collega van Roularta Media Group kocht een groot pak koeken van het merk Leo. Achteraf bleken die per koek maar liefst drie keer meer te kosten dan dezelfde wafeltjes in een kleine verpakking. Een retailexpert legt uit waarom grote verpakkingen zo misleidend kunnen zijn.
Consumeren Consumeren Kinderen leren maar beter de valkuilen kennen van betalen met de kaart of de smartphone Hoe leren we onze kinderen budgetteren, sparen en beleggen in deze moderne, digitale tijden? Trends zoekt het uit in vier afleveringen. Vandaag: vanaf welke leeftijd kan mijn kind een betaalkaart hebben?
Consumeren Consumeren Deadline nadert: u hebt nog tot 31 augustus de tijd voor verhoogde kostenaftrek voor investeringen in laadstations 31 augustus 2024 is een belangrijke deadline voor zowel bedrijven als particulieren die investeren in laadinfrastructuur voor hun elektrische wagens. Snel zijn is de boodschap.
Consumeren Consumeren Ferrari aanvaardt ook in België crypto als betaalmiddel De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari gaat vanaf eind deze maand ook in Europa cryptomunten aanvaarden als betaalmiddel voor zijn bolides. Dat meldt Ferrari zelf woensdag.
Rechten Rechten Zeven praktische vragen over een particulier thuislaadstation beantwoord Steeds meer particulieren investeren in een laadstation voor hun elektrische wagen, of hebben een aanbod via hun werkgever. Dat roept heel wat praktische vragen op. KPMG verzamelde en beantwoordde voor Trends de zeven meest gestelde vragen.
Consumeren Consumeren Hoe breng je kinderen financiële discipline bij? Hoe raken kinderen vertrouwd met geld zonder een portemonnee met tastbare munten erin? Het Nederlandse EW-magazine, onderdeel van Roularta Nederland, vroeg drie Nederlandse experts naar de do’s en don’ts bij de financiële opvoeding. Van het eerste zakgeld, tot het probleem van ‘geldezels’ en het feit dat kinderen op hun achttiende verjaardag plotsklaps volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiën.
Consumeren Consumeren Unia en Testaankoop klagen goedkopere treintickets via NMBS-app aan: 'Digitale discriminatie' Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia klagen aan dat sommige vervoerbewijzen van de NMBS goedkoper aangeschaft kunnen worden via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Komt er tegen 31 augustus van de vervoersmaatschappij geen bevestiging dat ze stopt met digitale voordeeltarieven aan te bieden, dan volgt er een rechtszaak.
Consumeren Consumeren Waarom zijn de babyboomers zo gierig? Babyboomers hebben veel rijkdom vergaard, maar geven die veel minder uit dan de vorige generaties. Het mysterie is van belang voor de wereldwijde economische groei.
Consumeren Consumeren CREG: 'Verwarmen met warmtepomp is niet rendabel' Investeren in een warmtepomp is de voorbije jaren niet rendabel gebleken in vergelijking met investeringen in een fossiele ketel op stookolie of aardgas. Dat blijkt uit een studie van de federale energieregulator CREG.
Belastingen Belastingen Strengere fiscale regels drukken CO2-uitstoot bedrijfswagens met een vijfde in een jaar tijd Sinds de invoering van strengere fiscale regels voor bedrijfswagens een jaar geleden, is de gemiddelde CO₂-uitstoot van leasewagens met bijna 20 procent gedaald, blijkt uit een studie van de hr-dienstverlener Acerta. Ondanks die positieve milieu-impact, blijft de elektrificatie van het wagenpark een prijzige aangelegenheid: de gemiddelde catalogusprijs van een leasewagen steeg afgelopen jaar met 11 procent.
Consumeren Consumeren De voor- en nadelen van dynamische energieprijzen Vooral mensen met een slimme warmtepomp, een elektrische wagen of een thuisbatterij kunnen voordeel doen met dynamische energieprijzen. Toch maken nog maar heel weinig Belgen er gebruik van.
Consumeren Consumeren Basistarief van 125 euro voor gerechtsdeurwaarder bij consumentenschulden De bijna vijftig jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders worden vanaf 1 oktober gewijzigd. In de plaats komen 'vereenvoudigde en transparante' tarieven, zegt de Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders (NKGB). Voor consumentenschulden, zoals achterstallige ziekenhuis-, school- en energiefacturen, zal een basistarief van 125 euro voor een dagvaarding gelden.
Consumeren Consumeren 1 op 5 Belgen weet niet hoeveel kaartbetalingen buiten eurozone kosten: 4 tips voor uw reis Een op de vijf Belgen weet niet dat betalen met de bankkaart buiten de eurozone hen extra geld kost, en hoeveel dat is. Dat zegt het geldtransferbedrijf Wise op basis van een bevraging die het liet uitvoeren door het marktonderzoeksbureau iVOX. Het goede nieuws is dat u die kosten kunt beperken.
Consumeren Consumeren Monizze wil extralegale voordelen toegankelijker maken voor kmo’s De Belgische fintech Monizze lanceert met Alix een AI-tool die alle wettelijke informatie over extralegale voordelen ontsluit voor kmo’s en werkgevers. Het bedrijf wil op die manier ondernemingen ondersteunen in het fiscaal optimaliseren van de verloning van hun werknemers.
Consumeren Consumeren De elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: een goed idee? Almaar meer elektrische wagens kunnen stroom terugleveren aan een woning of het net. Zij hebben wel een zogenoemde bidirectionele laadpaal nodig. Twee experts vertellen hoe dat werkt, en waarom een elektrische auto al dan niet de perfecte thuisbatterij is. "Nog tot 31 augustus is er een belastingvermindering, maar bijna niemand weet dat."
Consumeren Consumeren De plus- en minpunten van refurbished apparaten: goedkoper en duurzamer dan nieuw Refurbished toestellen aankopen hoort helemaal thuis in de circulaire economie, die Europa met nieuwe regels een duw in de rug wil geven. Gereviseerde apparaten zijn bovendien goedkoper dan nieuwe. Maar er zijn ook enkele aandachtspunten.
Consumeren Consumeren Kinderen kosten kwart meer dan 5 jaar geleden: organisaties vragen indexatie van Groeipakket Onlangs werd de spilindex overschreden. De lonen van overheidspersoneel, uitkeringen en pensioenen gaan daardoor omhoog. Sinds 2020 geldt dat niet langer voor het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag. Organisaties trekken aan de alarmbel. "De kinderbijslag dekt in een aantal gevallen nog maar 20 procent van de minimale kosten voor kinderen."
Consumeren Consumeren Kiest u best voor een vaste of een variabele prijs voor elektriciteit? EnergyVision kwam vorige week als eerste energieleverancier met een ‘vast-variabel contract’ voor elektriciteit. Voorlopig kunnen enkel mensen die eigenaar zijn van een woning met een geschikt dak maar nog geen zonnepanelen hebben intekenen op het contract. We gingen op zoek naar alternatieven.
Consumeren Consumeren Zijn zonnepanelen echt zo goedkoop geworden? Onlangs ging een foto viraal van een man die een tuinafsluiting met zonnepanelen had gemaakt. Vorige week lanceerde EnergyVision een energiecontract, met een gratis installatie van zonnepanelen op uw dak inbegrepen. Hoe goedkoop of duur zijn pv-panelen vandaag? Worden ze quasi voor niets weggegeven?
Consumeren Consumeren Zo kiest u een powerbank voor professioneel gebruik Met uw smartphone op zak bent u altijd bereikbaar, op voorwaarde dat de batterij het niet laat afweten. Een powerbank voorkomt dat u tijdelijk ‘out of business’ bent. Hoe kiest u het juiste model?
Inspiratie Inspiratie De 20 duurste steden ter wereld voor sterrenrestaurants, Brussel op plaats 15 Denemarken is het duurste land en zijn hoofdstad Kopenhagen de duurste stad ter wereld voor een etentje in een sterrenrestaurant. Opmerkelijk: België is een van de minst dure landen voor sterrenrestaurants, maar Brussel haalt wel de top vijftien van duurste steden.
Consumeren Consumeren Gratis zonnepanelen en decennialang een vast tarief: Testaankoop analyseert nieuw energiecontract van EnergyVision EnergyVision wil de energiemarkt opschudden met een nieuw soort energiecontract. Het grootste deel van het tarief dat de klant voor zijn stroom betaalt, wordt vastgeklikt voor minstens tien jaar. Daarbij horen ook gratis zonnepanelen van EnergyVision, die de klanten afbetalen. "Het behoort tot de voordeligste tarieven en biedt de langste prijszekerheid", luidt de analyse van Testaankoop.
Consumeren Consumeren 1+1 gratis, waarom de consument twee keer verliest door promoties: ‘De kwaliteit van onze voeding wordt steeds slechter’ 1+1-promoties domineren de supermarkten. Nu ook Colruyt erin meegaat, stevenen we af op een prijzenoorlog. Gratis werkt, dus "we zouden gek zijn er ook niet mee te starten", klonk het in het Nieuwsblad. Maar aan het einde van de prijzenslag verliest de consument twee keer: onze gezondheid wordt bedreigd door almaar goedkopere producten, en er staan duizenden banen op het spel.
Geld Geld Wordt de waarde van je maaltijdcheques straks van 8 naar 10 euro verhoogd? Dit zeggen de Vlaamse en Franstalige partijen daarover De prijs van maaltijdcheques is al sinds 2016 niet meer verhoogd, terwijl voeding in die periode 37,38 procent duurder werd, stelt de liberale vakbond ACLVB. 25.000 Belgen ondertekenden een petitie van ACLVB die pleit voor een verhoging van de prijs van 8 naar 10 euro. Een meerderheid van de Vlaamse en Franstalige partijen is duidelijk voorstander.
Consumeren Consumeren Update Hybride auto's winnen terrein: 12 essentiële vragen over hun opmars en de toekomst van elektrisch rijden Elektrische wagens verliezen marktaandeel in Europa en de Verenigde Staten. Is de omschakeling naar volledig elektrisch rijden te abrupt voor consumenten? Hybride auto's gelden als de pragmatische tussenstap. "Bij Toyota, de grootste autobouwer, geloven ze dat de elektrische wagen maximaal 30 procent van de automarkt zal beslaan. Dat betekent dat we nog 70 procent andere bronnen moeten hebben: fossiele, waterstof of hybride."
Consumeren Consumeren Nieuwe spelregels voor schuldeisers en schuldenaren: rechten en plichten bij openstaande facturen Bij een niet-betaalde factuur kan de schuldeiser een incassobureau, een advocaat of een deurwaarder in de arm nemen om het geld te innen. Die moet zich wel houden aan de wettelijke regels. Wat zijn de rechten en plichten van de consument?
Consumeren Consumeren Betalen met de smartphone wordt duurder voor handelaars (en dus ook voor consumenten?) Vanaf april betalen handelaars 1,5 euro werkingskosten per maand aan Bancontact Payconiq Company. Die kosten komen boven op de 6 cent per betaling via een QR-code. Betalen met de smartphone wordt dus iets duurder voor handelaars.
Consumeren Consumeren Een eigen laadstation is handig: tips voor thuis laden De beste ervaring met elektrische auto’s krijg je door thuis op te laden, wanneer dat maar mogelijk is. De installatie is niet goedkoop, vooral als je een slim oplaadpunt gebruikt, maar het is de meest praktische oplossing.
Consumeren Consumeren Steeds meer Belgen betalen met de smartphone Digitale portemonnees zijn een van de snelst groeiende betaaloplossingen ter wereld. De mobiele digitale betaalmarkt zal in 2027 meer dan 7 biljoen dollar waard zijn, berekende het onderzoeksbureau CB Insights.