Chinese export lijdt onder Europese schuldencrisis

© Belga

China ziet als tweede grootste economie ter wereld de groei verder vertragen.

China kampt voor het vijfde kwartaal op rij met een groeivertraging, blijkt uit cijfers van het Chinese statistiekbureau. In het eerste kwartaal van 2012 nam het Chinese bbp (bruto binnenlands product) toe met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is het laagste peil in bijna drie jaar, toen in het tweede kwartaal van 2009 slechts 7,9 procent groei werd opgetekend. Analisten hielden voor het eerste kwartaal van 2012 rekening met een groei van 8,3 procent.

De groeivertraging is deels een gevolg van een afnemende binnenlandse vraag, maar komt vooral door een terugval van de export. Die terugval mag grotendeels op rekening van de Europese schuldencrisis worden geschreven. Het plaatje van de eurozone blijft donker kleuren door verontrustende Griekse werkloosheidscijfers en zorgen over de schulden van onder meer Italië en Spanje.

Volgens bepaalde economen is het einde aan de Chinese groeivertraging evenwel in zicht, rekening houdend met een boost van 10 procent voor de staalindustrie in maart – op jaarbasis – en een opstoot met ruim 8 procent van de verkoop van elektronische huishoudtoestellen in diezlfde maand. Ondanks die positieve signalen kijkt China volgens de prognoses van de economen dit jaar aan tegen een groei van 8,4 procent, wat zou overeenstemmen met het laagste peil sinds 2002. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content