Vraag van de week: Waarom viel koers Anfield Gold zwaar terug?

© REUTERS

De koers van Anfield Gold viel recentelijk fors terug. Wat is daarvoor de reden, en blijft het koopadvies overeind?

Anfield Gold is de nieuwe naam van het vroegere Anfield Nickel. Het Canadese exploratiebedrijf liet vorig jaar het mislukte avontuur in nikkel achter zich met de overname van Magellan Minerals, met als belangrijkste actief het Coringa-goudproject in het noorden van Brazilië. De verkoop in april 2014 van het Mayaniquel-nikkelproject in Guatemala aan Cunico Resources gebeurde tegen ondermaatse voorwaarden: vijf jaarlijkse betalingen van 3 miljoen Amerikaanse dollar tot en met 2018 (sinds begin 2017 vervangen door maandelijkse betalingen van 250.000 dollar), en een slotbetaling in juni 2019 op basis van de gemiddelde nikkelprijs tussen juni 2018 en juni 2019. Het basisscenario (nikkelprijs van 14.000 dollar per ton) daarvoor is een slotbetaling van 28 miljoen dollar, maar op basis van de huidige nikkelprijs (9300 dollar) bedraagt de slotbetaling slechts 14 miljoen dollar.

Op basis van een technische studie uit 2015 zou de bouw van Coringa 64,5 miljoen dollar kosten, met een levensduur van 8,6 jaar en een gemiddelde jaarlijkse productie van 46.500 ounce, en een totale productiekostprijs van 887 dollar per ounce. Om de reserves beter in kaart te brengen voor de afwerking van de bouwplannen werd onlangs een uitgebreid boorprogramma afgerond. Die oefening viel fors tegen, want begin mei moest Anfield een stevige daling van de reserves opbiechten (van afgerond 910.000 ounce naar 376.000 ounce).

Op basis van die ontgoochelende update volgt in juli een economische haalbaarheidsstudie. Hoewel Anfield vastbesloten is door te gaan met de bouw van Coringa, is het duidelijk dat het project een stuk minder aantrekkelijk is geworden. Men rekent nu vooral op het uitbreiden van de reserves op basis van boringen na het opstarten van de productie, wellicht in 2018. Anfield Gold en zijn legendarische hoofdaandeelhouder Ross Beaty (23%) maakten er nooit een geheim van de waarde van het aandeel snel te willen optrekken door bijkomende projecten te kopen, en zo de forse aderlating uit het nikkel-verleden recht te trekken.

De tegenvaller met Coringa gooit echter roet in het eten. Sinds de aankondiging begin mei is de koers van het aandeel gehalveerd, waardoor de beurskapitalisatie verminderde tot 51 miljoen Canadese dollar. Dat biedt momenteel weinig slagkracht voor nieuwe overnames. Gelukkig had Anfield eind 2016 een nettokaspositie van 27 miljoen Canadese dollar. Wegens de fors toegenomen onzekerheid over de slaagkansen van Coringa verlagen we het advies naar houden (rating 2C).

Partner Content