Uitstel of afstel voor verkoop Lumina Gold?

© .

Heeft covid-19 een negatieve invloed op de overnamekansen van Lumina Gold?

“We starten begin 2020 de opvolging van het Canadese exploratiebedrijf Lumina Gold als overnamekandidaat.” Dat zijn niet onze woorden, maar die van de grootste aandeelhouder van Lumina Gold, de Canadese grondstoffenlegende Ross Beaty (19,9%). Beaty richtte in 1994 Pan American Silver op en bouwde het uit tot de tweede grootste zilverproducent ter wereld. De Lumina Group investeerde vanaf 2003 in totaal 275 miljoen dollar in tien ondergewaardeerde koperprojecten. De gespreide verkoop van die projecten leverde 1,6 miljard dollar op. Het Cangrejos-goud- en -koperproject van Lumina Gold in Ecuador is het laatste grote, nog niet verkochte project.

De ontwikkeling van Cangrejos begon in 2015. In dat jaar richtte Ecuador een mijnbouwministerie op en schiep het met succes een gunstig investeringsklimaat voor de mijnbouw. De voorbije twee jaar startten met Mirador (koper en goud) en Fruta Del Norte (goud) de eerste twee grote projecten op na een investering van ruim 2 miljard dollar. Lumina Gold splitste in 2018 enkele minder ontwikkelde goudprojecten af in een apart beursvehikel (Luminex Resources), met als doel Cangrejos in 2019 te verkopen. De voorlopige economische schatting van juni 2018 stelde op basis van een geschatte resource (minder bewezen reserves) van 8,8 miljoen troy ounce goud een gemiddelde jaarproductie van 373.000 troy ounce goud voorop over een levensduur van 16 jaar met een degelijke gemiddelde ertsgraad van 0,73 gram per ton.

De voorziene verkoop werd uitgesteld na de ontdekking van een nieuwe zone (Gran Bastia). Na een fors exploratieprogramma in 2019 op Gran Bastia en Cangrejos verdubbelden de resources tot 16,7 miljoen troy ounce goud. De nieuwe economische schatting van 9 juni leverde een gemiddelde jaarproductie op van 366.000 troy ounce goudequivalent gedurende 25 jaar tegen een lage kostprijs van 604 dollar per troy ounce (inclusief de koperopbrengsten). De bouwkosten van de eerste fase bedragen 1 miljard dollar. Tegen 1400 dollar per troy ounce goud bedraagt de huidige waarde van de kasstromen 2,5 miljard dollar.

Cangrejos herbergt nog heel wat exploratiepotentieel, maar is al het vijfde grootste goudproject ter wereld dat nog volledig in handen is van een onafhankelijke projectontwikkelaar. Belangrijke randvoorwaarden, zoals de nabijheid van voldoende infrastructuur (wegen, haven, elektriciteit en water) en de steun van de lokale gemeenschap zijn vervuld.

Covid-19 kan vertraging opleveren wegens de moeilijkheid voor geïnteresseerde partijen om het project te bezoeken, maar we gaan ervan uit dat er de komende twaalf maanden witte rook kan komen. Beaty gaf in een recent interview aan alleen een bod te zullen aanvaarden dat substantieel boven de marktwaarde ligt. We mikken op minstens 1,2 Canadese dollar per aandeel (huidige koers 0,82 Canadese dollar). Het aandeel blijft koopwaardig voor de risicobewuste grondstoffenbelegger (rating 1C).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content