Ontex en Rio Tinto

Ik las vorige week dat de topman van Ontex een serieus pakket van 107.255 aandelen heeft verkocht. Dat wekte mijn argwaan en ik dacht aan het verkopen van mijn Ontex-aandelen, maar jullie staan nog op ‘koopwaardig’. Is dat nog terecht?

Vooreerst toch een rechtzetting. Het klopt dat CEO Charles Bouaziz van Ontex aandelen heeft verkocht. Maar de website van de beurswaakhond FMSA meldt dat het gaat om een verkoop van 3157 aandelen voor een bedrag van 107.255 EUR, en niet om de verkoop van 107.255 aandelen, want dat zou over een bedrag van ruim 3 miljoen EUR gegaan hebben. De verkoop moet dus worden genuanceerd. Anderzijds is het advies ‘koopwaardig’ misschien niet meer op zijn plaats.

Het Oost-Vlaamse Ontex, opgericht door de familie Van Malderen, keerde in juni 2014 terug naar de beursvloer. En wat voor een terugkeer. In ruim anderhalf jaar klom de koers met bijna 90% (IPO-prijs 18 EUR), waardoor de beurswaarde naar bijna 2,5 miljard EUR steeg. Ontex is een toonaangevende producent van oplossingen voor persoonlijke hygiëne voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten). De herintroductie op de beurs – Ontex was al eens beursgenoteerd tussen 1998 en 2003 – hielp de wereldwijde producent van persoonlijkehygiëneoplossingen om de stevige schuldenlast af te bouwen. Zo werd vorig najaar ruimte gecreëerd voor de acquisitie van de Mexicaanse Grupo Mabe. Ontex betaalt voor de nummer twee in Mexico 314 miljoen EUR, grotendeels in cash (187 miljoen EUR), maar ook in Ontex-aandelen (76 miljoen) en neemt ook 52 miljoen EUR aan schulden over.

De overname werd gedeeltelijk gefinancierd met de uitgifte van nieuwe aandelen (6,8 miljoen extra aandelen of een kleine 10% extra). Grupo Mabe verkoopt 60% van de producten in Mexico zelf, de vijfde markt voor hygiënische wegwerpartikelen. De rest zit hoofdzakelijk gespreid over het Amerikaanse continent, inclusief een degelijke positie in de Verenigde Staten. De acquisitie laat toe de sterke focus op West-Europa (66% van de groepsomzet in eerste negen maanden) af te bouwen. In West-Europa beschikt Ontex op basis van de verkochte volumes over een benijdenswaardig marktaandeel in de buurt van 40%.

Het toenemende gebruik van hygiënische wegwerpproducten in de opkomende landen is precies een eerste belangrijke groeipool voor Ontex. Naast het groeipotentieel bij incontinentie, gezien de problematiek van de vergrijzing in West-Europa en de groeiende aanvaarding van dergelijke producten. Een mooi groeiverhaal, maar het enige probleem wordt stilaan de hoge waardering. Tegen 22 keer de verwachte winst 2015 (jaarcijfers op 8 maart), 18 keer die voor 2016 en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 14 voor 2015 en ruim 11 voor 2016 is het aandeel pittig geprijsd. Vandaar dat we een adviesverlaging doorvoeren naar‘houden’ (rating 2B).


Ontex en Rio Tinto

Ik heb nog niet de overstap gemaakt van Vale naar Rio Tinto. Ik maak me echter zorgen over de schuldpositie van de Brazilianen. Alsnog doen?

Het is nog altijd raadzaam om over te stappen van Vale naar Rio Tinto voor wie in de sector van de basismetalen aanwezig wil blijven. De Chinese groeicrisis weegt zeer zwaar op de grondstoffensector en het is niet meteen duidelijk hoe snel de Chinezen de groeimotor weer aan de praat krijgen. In afwachting moeten we dan kijken naar de fundamenten. Welnu, die zijn een pak steviger bij de Britse dan bij de Braziliaanse mijnbouwgroep, vooral dan op het gebied van de schulden en de schuldgraad.

Bij Rio bedraagt de totale schuld 25,3 miljard USD ten opzichte van een marktkapitalisatie van 45 miljard USD en een (verwachte) bedrijfskasstroom (ebitda) 2015 van 12,6 miljard USD en voor 2016 van 10,1 miljard USD. De verwachte schuldgraad (schuld ten opzichte van ebitda) bedraagt dus 2 voor 2015 en 2,5 voor 2016. Voor Vale komen we uit op 113,9 miljard USD totale schuld tegenover een verwachte ebitda 2015 van 28,2 miljard USD en een verwachte ebitda 2016 van 23,9 miljard USD. Dat betekent een verwachte schuldgraad van respectievelijk 4 en zelfs 4,8. Dat laatste is aan de hoge kant, vooral omdat de schuldgraad nog wordt verzwaard door de voortdurende daling van de Braziliaanse real (BRL) ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD), waarin de meeste schulden worden aangehouden.

Dat betekent ook dat het dividend bij Vale de komende jaren veel minder zeker lijkt dan bij Rio, waar analisten ervan uitgaan dat het huidige hoge dividendrendement van 8 à 9% overeind zal blijven, daar waar bij Vale de meeste analisten minstens uitgaan van een dividendverlaging tot zelfs het schrappen van het dividend. Wie dus wil inspelen op een herstel van de grondstoffenprijzen, maar waarbij het onbekend is wanneer die ommekeer zal komen, kan dat een stuk veiliger doen via een belegging in Rio Tinto (rating 1B) dan met een investering in Vale (rating 2C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content