Lezersvraag: Zit er nog potentieel in Tessenderlo Group?

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel Tessenderlo Group is volgens u te behouden. De koers stagneert echter al maanden tussen 38 en 40 euro. Is er nog voldoende potentieel en wat is uw koersdoel?

We verlaagden in juni het advies voor Tessenderlo Group naar ‘houden’ wegens de opgelopen waardering. Het aandeel bleef sindsdien per saldo stabiel, maar steeg op jaarbasis toch nog met 11,8 procent. Een puik resultaat, zeker rekening houdend met de mindere resultaten en het feit dat bij het halfjaarrapport de vooropgestelde eencijferige groei van de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 tegenover 2016 (198 miljoen euro) werd geschrapt.

Op wat langere termijn zien we dat het aandeel afgerond verdubbelde sinds 2013, toen Picanol (met sterke man Luc Tack) in het kapitaal stapte. We bouwden de jongste jaren een gedeelte van onze positie in de voorbeeldportefeuille af, maar behouden de resterende 100 aandelen voor de lange termijn.

We geven een waardecreator als Luc Tack graag alle tijd en ruimte om orde op zaken te stellen. De voorbije jaren stonden in het teken van het opwaarderen van de verouderde fabrieken. Daarnaast is grondig in de kosten gesneden, maar ook geïnvesteerd in drie nieuwe fabrieken. In de tweede helft van 2017 startte de productie op in twee nieuwe meststoffenfabrieken, in de Verenigde Staten en in Frankrijk, en binnenkort in een nieuwe elektrolysefabriek in Frankrijk. De basis voor een hogere rendabiliteit is dus gelegd voor de komende jaren, wanneer de marktomstandigheden verbeteren. We zien de koersstagnatie als een tijdelijke adempauze.

Het aandeel werd de voorbije jaren steevast ondersteund door de regelmatige aankopen door Picanol en/of Luc Tack. Rechtstreeks (via de vennootschap Symphony Mills) en onrechtstreeks (Picanol; via vennootschap Verbrugge) bezit Tack 40,2 procent van de Tessenderlo-aandelen.

De laatste aankoop dateert echter van maart 2017, maar het is duidelijk dat elke significante terugval door Tack zelf zal worden gecounterd. In die zin is het neerwaartse potentieel beperkt. Bovendien wordt Tessenderlo Group ondanks de investeringen van de voorbije jaren in de loop van 2018 schuldenvrij. Eind 2016 bedroeg de nettoschuldpositie nog 136,6 miljoen euro. Dat biedt meer dan voldoende ruimte voor het opstarten van een aandeleninkoopprogramma.

De algemene vergadering keurde in 2017 de mogelijkheid goed tot 10 procent van de eigen aandelen in te kopen tegen 15 tot 50 euro per aandeel. Daarnaast verwachten we dat Tessenderlo Group een bijkomende activiteit zal verwerven om zijn cyclische karakter verder af te bouwen. We hanteren een koersdoel van 50 euro voor de komende 12 tot 24 maanden, maar behouden in afwachting van de jaarcijfers (publicatie op 14 maart) het advies (houden; rating 2B).

Partner Content