Lezersvraag: zijn er betere alternatieven voor CF Industries?

. © filmfoto (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In tegenstelling tot de voorbeeldportefeuille heb ik mijn aandelen CF Industries niet verkocht. Waren de resultaten van het vierde kwartaal voldoende gunstig om de aandelen te behouden of zijn er betere alternatieven?

Voor het vierde kwartaal op rij kwamen de resultaten van CF Industries boven de verwachtingen uit. Dat zou suggereren dat de aandelen te behouden zijn. Maar beter dan verwacht betekent niet noodzakelijk goed. CF Industries is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld van stikstofhoudende meststoffen of nitraten (chemisch symbool N). De meststoffengigant boekte in het vierde kwartaal een recurrent (zonder uitzonderlijke elementen) nettoverlies van 3 miljoen dollar of -0,02 dollar per aandeel. Te vergelijken met een analistenconsensus van -8 dollarcent per aandeel. Dat ligt dus lichtjes boven de verwachtingen.

Er was geen probleem met de omzet. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 989 miljoen dollar. Daar kwam CF met 1,1 miljard dollar 10 procent boven uit. Bovendien is dat 27 procent meer omzet dat de 867 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2016. Deze keer levert de omzettoename wel betere resultaten, omdat de kosten minder sterk zijn toegenomen. Zo klom de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 133 miljoen dollar in het laatste trimester van 2016 naar 260 miljoen dollar voor het vierde kwartaal van vorig jaar. Ook goed nieuws was de vaststelling dat CF Industries nooit meer meststoffen heeft verkocht in het vierde trimester dan in de periode oktober-december 2017 met afgerond 5,3 miljoen ton.

Maar de winstmarges blijven mijlenver verwijderd van die van enkele jaren geleden. De marktreactie op de resultaten was positief (+1,5%). Als we het hele jaar 2017 bekijken, dan zien we een recurrent verlies van 59 miljoen dollar of -0,25 dollar per aandeel tegenover een winst per aandeel van 0,47 dollar voor het boekjaar 2016. Dat ondanks een recordcijfer in volumes van afgerond 20 miljoen ton en een jaaromzet van 4,13 miljard dollar, die 12 procent hoger lag dan in 2016. De analistenconsensus voor dit jaar ligt op een omzetherstel tot 4,4 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,90 dollar per aandeel.

Tot in december vorig jaar maakte CF Industries deel uit van de voorbeeldportefeuille. Maar we vonden het aandeel te duur geworden. Daar blijven we bij op basis van meer dan 12 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar. We denken dat er in de meststoffenaandelen andere, goedkopere en dus betere keuzes zijn zoals Mosaic en Nutrien (beiden rating 1B). Om dat illustreren blijft het advies voor CF Industries op ‘verkopen’ (rating 3B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content