Lezersvraag: was Sandstorm Gold een goed idee?

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Sandstorm Gold viel de jongste weken vrij stevig terug. Was het wel een goed idee om Wheaton Precious Metals in de voorbeeldportefeuille in te ruilen voor het Canadese royaltybedrijf?

Midden januari wisselden we het royalty- en streamingbedrijf Wheaton Precious Metals (WPM) in de voorbeeldportefeuille in voor de kleinere sectorgenoot Sandstorm Gold. De vergelijkingsperiode is heel kort, maar toch heeft Sandstorm Gold sinds de aankoop 3 procent beter gepresteerd dan WPM. Maar een terugval met 9 procent is uiteraard niet het gedroomde resultaat. Tegenover de koerspiek op 24 januari bedraagt de terugval zelfs 20 procent.

Een eerste verklaring is de evolutie van de goudprijs. Niet toevallig piekte de goudprijs op 24 januari op 1361 dollar per ounce, met sindsdien een bescheiden terugval tot 1323 dollar (-2,8%). Voorlopig blijft de goudprijs gevangen in een nauwe tradingrange. Het patroon van steeds hogere bodems sinds eind 2015 is evenwel intact, maar het blijft vooralsnog wachten op een doorbraak boven de cruciale weerstand van 1375 dollar per ounce, het piekniveau van juli 2016. We verwachten zo’n doorbraak later dit jaar. Dat zal het definitieve technische signaal geven dat de dalende goudprijsmarkt die is ingezet in 2011 achter ons ligt. Daarop verwachten we een forse instroom van nieuw investeerdersgeld richting edelmetalen. Maar zover is het nog niet.

Een tweede factor die de mindere prestatie van het aandeel van Sandstorm Gold verklaart, is het wat mindere vierdekwartaalrapport dat op 15 februari werd bekendgemaakt. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 1,1 miljoen dollar tegenover het vierde kwartaal van 2016 tot 15,4 miljoen (-6%). Maar dat was een gevolg van een eenmalige correctie van 1,9 miljoen dollar op royalty-inkomsten in Noord-Amerika. De productie zakte met 9 procent tot 12.032 ounce goudequivalent, maar steeg op jaarbasis met 9,9 procent tot 54.633 ounce goudequivalent, aan de bovenkant van de vooropgestelde productievork van 50.000 à 55.000 ounce. Het bedrijf was ook vrij voorzichtig in zijn prognose voor 2018, met een verwachte productie van 50.000 à 60.000 ounce goudequivalent, maar het is duidelijk dat veeleer wordt gemikt op een cijfer aan de bovenkant van die vork.

Onze argumenten om Sandstorm Gold in de voorbeeldportefeuille op te nemen, blijven onverminderd overeind. Het beschikt over het sterkste groeiprofiel in de royaltysector met een verwachte productie tegen 2022 van 125.000 ounce goudequivalent (+129 procent tegenover 2017). Daarnaast is er de enorme verbetering van de kwaliteit van de partners, de mijnbouwbedrijven en de stevige onderwaardering van 30 à 50 procent tegenover de grootste sectorgenoten. Koopwaardig (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content