Lezersvraag: moet ik winst verzilveren op ArcelorMittal?

© REU
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik heb 50 procent winst op mijn positie in ArcelorMittal. Zou ik die niet beter verzilveren en herbeleggen in een andere sector, gezien de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium die president Trump in het leven riep?

Het mag duidelijk zijn dat we de invoering van een importtarief van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium door de Amerikaanse president Donald Trump niet genegen zijn. Zulke maatregelen hebben in het verleden nooit een positief effect gehad op de wereldwijde handel.

Bovendien dreigen tegenmaatregelen door getroffen handelspartners de zaak verder te doen escaleren. Trump vrijwaarde de belangrijke handelspartners Canada en Mexico van de importheffingen, op voorwaarde dat de lopende heronderhandeling over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord slaagt en hij liet een opening voor bijkomende uitzonderingen. Europa zet daar volop op in. De Europese staalindustrie dreigt mee het slachtoffer te worden van de Amerikaanse importheffingen, aangezien een deel van de staalvolumes die bedoeld waren voor de Amerikaanse markt Europa dreigt te overspoelen.

Dat zou geen goed nieuws zijn voor ArcelorMittal. Maar zover is het nog niet. Wel vrij zeker is dat de staal- en aluminiumprijzen in de Verenigde Staten zullen stijgen. ArcelorMittal heeft heel wat fabrieken in de Verenigde Staten en kan daar mee van profiteren. De staalreus produceerde vorig jaar 26 procent van het verscheepte groepsvolume in Noord-Amerika en 21 procent van de bedrijfskasstroom (ebitda, 1,7 miljard dollar op een groepstotaal van 8,4 miljard). We zullen de komende weken en maanden die materie van nabij opvolgen, maar voorlopig maken we ons niet al te veel zorgen over ArcelorMittal.

Het aandeel reageerde eerst negatief op de beslissing van Trump, maar herstelde de voorbije week. Het algemene beeld voor de staalsector blijft vrij positief, waarbij de positieve economische wereldconjunctuur, de verminderende Chinese export en de antidumpingmaatregelen die de Verenigde Staten en Europa hebben getroffen, de wereldprijzen voor staal ondersteunen. Op bedrijfsniveau zien we een sterk verbeterde balans. Dat was jarenlang een heikel punt bij ArcelorMittal, en de blijvende focus op de volledige realisatie van het actieplan 2020, die de jaarlijkse ebitda moet verbeteren met 3 miljard dollar. Het kredietagentschap S&P beloonde in februari de geboekte vooruitgang met een verhoging van de kredietwaardigheid tot investment-gradeniveau.

ArcelorMittal herneemt dit jaar voor het eerst sinds 2014 de betaling van een dividend met een bedrag van 10 dollarcent per aandeel. Het bedrijf is na jaren van besparingen ook opnieuw op zoek naar groei, onder meer via de nog goed te keuren overname van het Italiaanse Ilva en plannen voor een overname in India. De waardering is goedkoop, tegen 10 keer de verwachte winst voor 2018. Enkel als het aandeel een significant deel van uw portefeuille inneemt (meer dan 5%), zouden we een deel verkopen. Het aandeel is te behouden (rating 2B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content