Lezersvraag: mag ik intekenen op Balta?

© belga

Is het interessant om in te tekenen op de beursgang van Balta? Naar ik gehoord en gelezen heb, is de waardering erg redelijk.

Balta, de wereldmarktleider in karpetten en de Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten, trekt naar de beurs van Brussel met een vrij ruime prijsvork van 13,25 à 16 euro per aandeel. In principe kunt u intekenen tot en met 12 juni. De eerste beursnotering is gepland op 14 juni. Als de interesse groot is, is het mogelijk dat intekenperiode vervroegd wordt afgesloten, maar u kunt hoe dan ook intekenen tot 9 juni. De begeleidende instellingen zijn ING, KBC en KBC Securities. Daar hebt u de meeste kans om aan stukken te geraken, maar in principe kunt u bij alle financiële instellingen inschrijven. Van de aangeboden aandelen wordt 10 procent voorbehouden voor particuliere beleggers.

Naar aanleiding van de beursgang brengt Balta 10,9 miljoen nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkoopt Lone Star, een Amerikaans investeringsfonds dat nog maar in 2015 de eigenaar van Balta werd, meer dan de helft van zijn aandelen (minstens 6,2 miljoen aandelen). Al in 2015 stond een beursgang op de rails, maar die werd nog in extremis afgelast.

Afhankelijk van de intekenprijs, wordt de West-Vlaamse vloerbekleder op 476 à 545 miljoen euro gewaardeerd. Dat lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk voor een bedrijf dat vorig jaar 668 miljoen euro omzet heeft gedraaid. Op basis van de prijsvork wordt de tapijtenreus gewaardeerd tegen 7,4 à 8,1 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda), terwijl voor de meeste bedrijven in de sector 8,5 à 10,5 keer de ev-ebitda-verhouding wordt betaald. De lagere waardering heeft te maken met de hoge schulden (385 miljoen euro op 31 maart) en de blootstelling aan de Britse markt en dus aan het Britse pond in tijden van brexit.

Volgens Tom Debusschere, die CEO is sinds 2016 (daarvoor was hij CEO van Deceuninck), is 11 procent van het zakencijfer gevoelig voor de wisselkoersschommelingen van het pond. Ook dat Lone Star al vanaf zes maanden na de IPO zijn resterende aandelenpakket mag verkopen, kan op de koers wegen. Balta wil 30 à 40 procent van zijn winst aan de aandeelhouders uitkeren. Het mag dan niet de aantrekkelijkste activiteit zijn om in te investeren, Balta kan wel een meer dan degelijk parcours voorleggen als marktleider. Op basis van prijsvork wordt niet het onderste uit de kan gehaald.

Daarom mag u op de aandelen intekenen en zullen we de opvolging van het aandeel beginnen met het advies koopwaardig (rating 1B). Overdrijf wel niet. Bestel niet meer aandelen dat u eigenlijk wilt kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content