Lezersvraag: Hoe kan ik in de opkomende markten beleggen?

. © Yozayo (iStock)

U schreef onlangs te vrezen dat enkel de opkomende landen de komende tien jaar stevige aandelenreturns mogen verwachten. Plannen jullie de beperkte blootstelling aan die regio’s in de voorbeeldportefeuille op te trekken. Zo ja, zal dat gebeuren via individuele aandelen of eerder via een Europese tracker?

Onze vooruitblik voor de komende tien jaar was een inschatting op lange termijn, en betekent niet dat we automatisch ook heel enthousiast zijn op kortere termijn. De bedrijven en de overheden in de opkomende landen financieren typisch een aanzienlijk gedeelte van hun schulden in Amerikaanse dollar en dat maakt hen kwetsbaar wanneer de wereldeconomie vertraagt. Dat bleek opnieuw vorig jaar waarin de sterkte van de Amerikaanse dollar, de stijging van de Amerikaanse rente en de geopolitieke spanningen zwaar inhakten op de groeilanden.

Er zijn vandaag voldoende elementen aanwezig om aan te nemen dat de opkomende markten aan een herkansing toe zijn. Het klopt dat de blootstelling in de voorbeeldportefeuille op dit moment eerder beperkt is, al spelen we indirect wel degelijk op het thema in. AB InBev heeft een sterke blootstelling aan de opkomende markten (vooral Brazilië), wat het aandeel vorig jaar parten speelde, maar ook mee het recente herstel verklaart. Daarnaast is de structurele groei van de wereldvraag naar olie (Euronav en Royal Dutch Shell), palmolie (Sipef en Anglo-Eastern Plantations) en uranium (Cameco en Uranium Participation Corp) bij uitstek gedreven door de opkomende markten.

We overwegen later dit jaar bijkomende investeringen te doen met een rechtstreeks verband met de opkomende markten. We denken daarbij in eerste instantie vooral aan individuele aandelen. Het liefst mikken we op een gevestigd westers bedrijf zoals het luxeconcern LVMH, dat sterk geniet van de stijgende koopkracht van de opkomende middenklasse in China. Een rechtstreekse belegging in bijvoorbeeld een Chinees aandeel maakt minder kans, gezien de moeilijkere opvolging en het hogere risicoprofiel.

Een gespreide aanpak zoals recent met Japan via een (Europese) tracker sluiten we niet uit. Een onderschat element van de opkomende landen is dat ze een niet-homogene verzameling van landen zijn die onderling een sterk verschillende dynamiek kunnen hebben. Dat zorgt voor de nodige plussen en minnen die weliswaar het risico spreiden, maar ook het rendement van een tracker kunnen afremmen. Een eerste Europese tracker met voldoende liquiditeit is de iShares Core MSCI EM Markets ETF. Die tracker kapitaliseert de inkomsten en is genoteerd op Euronext Amsterdam met ISIN-code IE00BKM4GZ66. Een tweede mogelijkheid is de iShares MSCI EM Markets Distribution. Die tracker betaalt een dividend en is genoteerd op Euronext Amsterdam met als ISIN-code IE00B0M63177.

We wachten geduldig af om onze ruime kaspositie aan te spreken. We verwachten dat we na de sterke jaarstart vanaf het tweede kwartaal opnieuw in lastiger beurswater zullen terechtkomen. Wellicht komen er daarna nieuwe kansen.

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naarinsidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content