Is het liedje van ValOre Metals bijna uitgezongen?

© PashaIgnatov (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koersval bij Valore Metals Corp, het vroegere Kivalliq Energy, is nu wel heel extreem geworden. Valt weldra het doek over het uraniumaandeel?

Zo somber zouden we nu ook niet meteen inzien. Sinds 28 juni is ValOre Metals Corp de bedrijfsnaam van het Canadese uraniumexploratiebedrijf Kivalliq Energy. De Canadezen voerden bij de naamsverandering een omgekeerde aandelensplitsing door. Het aantal uitstaande aandelen werd gedeeld door tien, tot een nieuw totaal van 24,7 miljoen. ValOre Metals noteert op de Toronto Venture Exchange, met ticker VO en ISIN-code CA92025V1094. Tegen de huidige koers van 0,185 Canadese dollar is de beurswaarde verschrompeld tot amper 4,6 miljoen Canadese dollar. Ter vergelijking, voor de kernramp in het Japanse Fukushima (maart 2011) bedroeg die beurskapitalisatie nog ruim 80 miljoen. Die kernramp was dus een complete catastrofe voor junior exploratiebedrijven. Het management gaf vorige zomer al aan meerdere financieringsopties te bestuderen. Onlangs is een zware kapitaalverhoging (één voor één) doorgevoerd, tegen amper 0,10 Canadese dollar per aandeel. ValOre had daarvoor noodgedwongen de exploratieactiviteiten al vele jaren tot het strikte minimum beperkt om zo’n grote verwatering voor de bestaande aandeelhouders te vermijden. De hoofdaandeelhouder, Ross Beaty (Kestrel Holdings), liet de meeste emissies geheel of gedeeltelijk aan zich voorbijgaan, waardoor zijn belang sinds 2012 ruim gehalveerd is. Topman James ‘Jim’ Paterson heeft zijn belang wel gevoelig opgetrokken.

ValOre kocht in 2017 Baffin Gold, een beloftevol goudexploratieproject op Baffin Island in de Canadese mijnbouwprovincie Nunavut. Er is nu geld om voluit te gaan met het exploratieprogramma. Essentieel blijft uiteraard een ommekeer in de uraniummarkt. Die kan de waarde van Angilak naar boven brengen. Dat vaandelproject in Nunavut heeft 43,3 miljoen pond aan reserves en een hoge uraniumconcentraatgraad van 0,69 procent. ValOre heeft ook nog belangen in Hatchet Lake (100%) en Genesis Property (50%), beide gelegen in Saskatchewan.

We kunnen enkel herhalen dat we de volgende jaren een positieve evolutie verwachten voor uranium. Sinds enkele maanden zit eindelijk weer stijging in de spotprijs voor een pond uranium. Maar vooral zijn er meer en meer signalen dat de opwaartse trend deze keer doorzet. Ondanks dat herstel van de spotprijs gingen de meeste uraniumaandelen voorlopig nog niet spectaculair mee in de opwaartse beweging. Het lijkt ons dan ook geen goed idee uw positie in ValOre Metals nu te verkopen. Een nieuwe stierenmarkt kan speculatieve uraniumexploratiebedrijven enorme koersstijgingen bezorgen. Dat hebben vorige cycli in deze kleine sector al afdoende aangetoond. Er is wel geduld nodig. Koopwaardig (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content