Eerst zaaien, dan oogsten voor Archer Daniels Midland

© reuters

Archer Daniels Midland kampt nog altijd met wispelturige resultaten. Het aandeel viel terug na het eerstekwartaalrapport, maar de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft ogen beter.

Sinds 2015 beweegt er heel wat in de landbouwsector. De productie- en verwerkingsketen wordt al decennia gedomineerd door het ABCD-kwartet, met naast Archer Daniels Midland (ADM) Bunge, Cargill en Dreyfus. Tot nu was er in dat segment geen substantieel overname- of fusiegeweld, maar de grondstoffengigant Glencore doorbrak begin juni de stilte door bekend te maken dat het Bunge heeft benaderd voor een overname. De slaagkansen zijn onduidelijk, maar de openingszet is gemaakt.

Archer Daniels Midland kampt nog altijd met wispelturige resultaten. Dat bleek opnieuw in het eerste kwartaal, waarin de gezuiverde nettowinst per aandeel weliswaar met 43 procent klom tegenover 2016, van 0,42 naar 0,60 dollar per aandeel, maar onder de verwachtingen van 0,62 dollar per aandeel bleef. Vooral de grootste afdeling, landbouwdiensten (het kopen, bewaren en transporteren van landbouwgewassen), presteert matig. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 5 procent tot 6,8 miljard dollar. De recurrente bedrijfswinst (rebit) klom met 15,8 procent tot 88 miljoen dollar, maar blijft daarmee fors onder het vijfjarige gemiddelde van 160 miljoen dollar. De overvloed aan gewassen beperken de tradingmarges, waardoor die activiteit de jongste tijd verlieslatend is geworden. Archer Daniels Midland nam al heel wat maatregelen en verwacht een geleidelijk herstel dit jaar. Voor een terugkeer naar de historische resultaten zal meer geduld nodig zijn.

Bij de afdeling oliezadenverwerking (het persen en verwerken van onder meer soja en zonnebloempitten tot plantaardige oliën) steeg de omzet van 5 miljard naar 5,29 miljard dollar (+5,7%) en de rebit van 261 miljoen naar 314 miljoen dollar (+20,3%). De marges van de sojaverwerling stonden onder druk, maar werden meer dan gecompenseerd door de bijdrage van het belang in de Aziatische landbouwgigant Wilmar. Die participatie in Wilmar, die intussen is opgelopen tot 24,3 procent, is voor Archer Daniels Midland de manier om in te spelen op het enorme groeipotentieel in Azië.

Bij de afdeling maisverwerking steeg de omzet van 2,21 miljard naar 2,24 miljard dollar (+1,7%), terwijl de rebit klom van 129 miljoen naar 171 miljoen dollar (32,5%) als gevolg van de sterke vraag naar zoetstoffen en Amerikaanse bio-ethanol. De kleinste afdeling, Wild Flavors en gespecialiseerde voedingsingrediënten, zag haar omzet terugvallen van 592 miljoen naar 562 miljoen dollar (-5,1%), maar de rebit steeg van 70 miljoen naar 75 miljoen dollar (+7,1%).

Archer Daniels Midland blijft zijn strategische plan uitvoeren dat de nettowinst per aandeel tegen 2020 structureel met 1 à 1,5 dollar moet opkrikken, tot 3,5 à 4 dollar. Geografisch zoekt het extra blootstelling aan Azië (vooral via Wilmar) en Oost-Europa, met overnames en via eigen uitbreidingen. Daarnaast investeert Archer Daniels Midland selectief in nieuwe segmenten. Het kocht in het eerste kwartaal voor 248 miljoen dollar eigen aandelen in (programma van 1 à 1,5 miljard dollar voor 2017). Het aantal uitstaande aandelen is sinds 2014 gedaald met 10 procent en met 3,1 procent sinds april 2016.


Conclusie

Het aandeel van Archer Daniels Midland viel terug na het eerstekwartaalrapport, maar de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft ogen beter. We blijven dat aandeel aanraden op basis van de positieve langetermijnperspectieven en de aantrekkelijke waardering, tegen 15,4 keer de verwachte winst 2017 en een ondernemingswaarde (ev) van 9,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 23,5 miljard dollar

K/w 2016: 20

Verwachte k/w 2017: 15,4

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: 3,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content