Bent u te optimistisch over de goudprijs?

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De dollar is onlangs behoorlijk verstevigd en dat bleef niet zonder gevolgen voor de goudprijs. Die viel terug onder 1300 dollar per troy ounce. Ook de goudmijnen vielen terug. Bent u niet te optimistisch geweest voor het gele metaal of handhaaft u toch uw verwachtingen?

Het is duidelijk dat we op korte termijn onze verwachtingen moeten bijstellen. Ongeveer drie maanden bleef de goudprijs binnen de vork van 1300 à 1310 dollar aan de onderkant en 1350 à 1360 dollar aan de bovenkant. Nu de goudprijs buiten die vork is beland, wordt het potentieel op korte termijn getemperd. In technische termen is de grens van 1300 dollar weer een weerstand geworden, daar waar het voordien een steun was. De weerstand moet nu weer genomen worden alvorens de trend weer zal stijgen en er weer sprake kan zijn van een aanval op de cruciale weerstand voor het gele metaal, namelijk die van 1375 à 1400 dollar per troy ounce (31,1 gram) uit 2013 en 2016. Pas als er sprake is van een doorbraak en dat niveau wordt overschreden, wordt het duidelijk dat de jarenlange berenmarkt (dalende trend) voor goud, die sinds eind 2015-begin 2016 geldt, achter de rug is.

Momenteel zijn economen en beleggers vooral bezorgd dat de rente de komende tijd behoorlijk fors kan oplopen. Maar we zien marktsignalen die erop wijzen dat de rentevrees overtrokken is en dat er dit jaar geen definitieve doorbraak komt van de Amerikaanse lange rente boven 3 procent. We denken dat we eerder moeten focussen op de vrij vlakke rentecurves en de vooruitlopende indicatoren die signaleren dat de economische groei minder hoog zal uitvallen dan begin dit jaar werd gedacht. Misschien komen er dus ook minder renteverhogingen dan ingeschat. In die optiek lijkt 2018 op 2016. Ook toen maakten beleggers zich om vele dingen zorgen, zoals de groeilanden (China) en de brexit. Uiteindelijk viel het allemaal mee en konden de markten in de tweede jaarhelft herstellen.

Voor goud betreft is sprake van uitstel, niet van afstel. We blijven bij onze zienswijze dat we nog altijd aan het begin staan van de opwaartse cyclus voor goud (en zilver), die nog wel een aantal jaren tegoed heeft. Een langetermijnhorizon is dus belangrijk. In het algemeen is het sentiment ten aanzien van het gele metaal onlangs gevoelig verslechterd. Wellicht hebben we dat negativisme nodig om een bodem te zetten en van daaruit een opmars richting en over de cruciale weerstand tot stand te brengen. We houden de posities in goud en goudmijnen (respectievelijk de trackers SPDR Gold Shares, ticker GLD en Van Eck Vectors Gold Miners)stevig vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content