Bekaert

Bekaert investeerde het vorige decennium fors in aanwezigheid in de groeilanden, maar een succes kan die strategie nog niet worden genoemd.

Ook in 2014 bleef Bekaert steken op een heel eind van het doel om minstens een bedrijfswinstmarge (ebit) van 7% te halen. Het bedrijf moest vrede nemen met een ebit-marge van 5,1%, waarbij het venijn in de staart van het jaar zat. In het vierde kwartaal van vorig jaar koelde de bandenmarkt in Azië sterk af, wat in een omgeving van overcapaciteit de prijzen voor staalkoord fors onder druk zette. Maar Bekaert koos ervoor om niet toe te geven op de prijzen, wat zich vertaalde in een verlies aan marktaandeel op de markt van vrachtwagenbanden. De winstmarge bleef in Azië daardoor hangen op 6,5%, ondanks vrij goede resultaten in de eerste negen maanden van het jaar.

Bekaert verwacht dat de marktomstandigheden in China moeilijk zullen blijven in het eerste kwartaal van 2015, maar daarna zou enige beterschap moeten volgen. Deze appelflauwte in China inspireerde het management enkele weken geleden zelfs tot een winstwaarschuwing via een vervroegde publicatie van de belangrijkste jaarresultaten. De overcapaciteit in China blijft ook doorsijpelen naar de Amerikaanse markten, omdat de Aziatische producenten daar hun overtollige productie dumpen. De winstmarges bleven in Noord- en Zuid-Amerika hangen rond 4%. Als Bekaert de winstmarge wil optrekken tot 7%, zal de marge in Azië omhoog moeten. De vorig jaar behaalde marge van 5,1% vertaalt zich in een winst per aandeel van 1,5 EUR, wat precies evenveel is als in 2000.

Bekaert investeerde het vorige decennium fors in aanwezigheid in de groeilanden, maar een succes kan die strategie dus nog niet worden genoemd. Pas als de rendabiliteit in de groeilanden kan worden hersteld, ligt een winstmarge van 7% binnen handbereik. Dat zou zich vertalen in een winst van meer dan 2 EUR per aandeel.

Het zijn uitgerekend de goede prestaties in Europa die vorig jaar de meubelen redden voor Bekaert. Dankzij de sterke vraag in de automobielindustrie steeg de verkoop zonder toe te geven op de prijs. Het leverde een winstmarge op van liefst 10,8%, en een ebit van 114 miljoen EUR, het dubbele van alle andere regio’s samen. Bekaert verwacht dat de goede marktomstandigheden zullen aanhouden, terwijl het belang van Europa in de groepsresultaten nog toeneemt nu de overname van de staaldraadactiviteiten van Pirelli in de boeken van Bekaert tevoorschijn komt. Die overname zorgt voor een extra omzet van 300 miljoen EUR en zorgt voor ebit-bijdrage van ongeveer 30 miljoen EUR.

Bekaert blijft activiteiten waarin het relatief minder sterk staat afstoten, zoals de verkoop van Bekaert Carding Solutions aantoont. Die strategische bijsturing zou over drie jaar moeten resulteren in de beoogde winstmarge van 7%.

Conclusie

De resultaten moeten verder verbeteren dit jaar, voortbordurend op de sterke prestaties in Europa, de zwakkere euro en de ruimte voor margeverbetering in Azië en Amerika. De weg naar de beoogde rendabiliteit is nog vrij lang, maar bij een ondernemingswaarde (ev) van 7 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) en een verwachte koers-winstverhouding van ongeveer 15 zit dat herstel nog niet volledig in de koers. We hebben terecht lang gewacht, maar de tijd is rijp voor een adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content