Ablynx en shorttrackers

Ablynx behoorde dit jaar tot jullie favoriete top vijf van Belgische aandelen. Staan jullie nog steeds achter die keuze?

We kunnen moeilijk ontkennen dat het koersverloop van het Gentse biotechbedrijf Ablynx dit jaar voorlopig heeft ontgoocheld. Al was het jaareinde vorig jaar uitzonderlijk sterk, deels omdat het aandeel op veel favorietenlijstjes prijkte. We hebben ook altijd aangegeven dat veel, zo niet alles, dit jaar zou afhangen van de beslissing die partner AbbVie – naar verwachting in november of december – zal nemen met betrekking tot het al dan niet licentiëren van het reumamiddel vobarilizumab.

In de twee fase IIb-reumastudies die afgelopen zomer werden gerapporteerd, liet vobarilizumab zeer goede werkingsresultaten zien, maar omdat de placebopatiënten in de laagste werkingsgraad (ACR20) beter dan verwacht presteerden, opperden sommige analisten dat de kansen op een positieve beslissing door AbbVie afgenomen is. Nochtans presteerde vobarilizumab wel veel beter dan placebo in de meer relevante, hogere werkingsgraad (ACR50, ACR70) en de minder subjectieve DAS28-score. Het kwaad is intussen wel geschied, want rekening houdend met een kaspositie eind juni van 289 miljoen EUR en de huidige marktkapitalisatie van zo’n 700 miljoen EUR is het duidelijk dat de markt niet alleen verwacht dat AbbVie vobarilizumab niet zal inlicentiëren, maar eigenlijk ook al dat Ablnx in dat geval geen nieuwe partner zal vinden.

We zien voor de korte termijn dan ook twee scenario’s. Ofwel licentieert AbbVie vobarilizumab, met de bijbehorende mijlpaalbetaling van 75 miljoen USD, waarop we een zeer forse koerssprong van meerdere tientallen procenten verwachten. In het andere geval zal het aandeel allicht nog verder wegzakken, waarbij we een terugval tot onder 10 EUR niet uitsluiten. In dat geval krijgen we een unieke bijkoopkans, want Ablynx is natuurlijk veel meer dan vobarilizumab.

Alleen al de huidige waarde van fase III-bloedziektemiddel caplacizumab schatten we op minstens 6 EUR per aandeel. Dat product komt naar verwachting op de Europese markt vanaf de tweede helft van 2018, en de fase III-studie verloopt prima, aangezien Ablynx eind augustus meldde dat het aantal gerekruteerde patiënten met 40 patiënten wordt uitgebreid, tot 132 patiënten, nog steeds met resultaten voorzien voor eind 2017. Daarnaast is er de kaspositie van 4,7 EUR per aandeel, die toelaat om de uitgebreide pijplijn te ontwikkelen met meer dan 45 programma’s, waarvan acht in klinische studiefases. We blijven dus achter onze keuze staan, maar uiteraard blijft er het bovengemiddelde risico eigen aan biotech (rating 1C).


Tijdens de zomer hebben jullie de bescherming in de voorbeeldportefeuille volledig afgebouwd. Vinden jullie het opportuun om de komende weken opnieuw een shorttracker op de Eurostoxx 50 te kopen?

De bescherming van de voorbeeldportefeuille heeft ons tijdens de moeilijke eerste jaarhelft geen windeieren gelegd, maar tijdens de zomer hebben we die inderdaad volledig afgebouwd. We werden optimistischer, nadat Wall Street nieuwe recordniveaus had neergezet, in combinatie met het standhouden van de februaribodem in Europa, ondanks de jobstijding van de brexit. Voorlopig hebben we geen intentie om opnieuw bescherming op te bouwen. Maar het is een aspect dat we binnen het beheer van de voorbeeldportefeuille continu evalueren. Een verdere verslechtering van het dossier rond Deutsche Bank kan daarin bijvoorbeeld verandering brengen.

De gematigde boodschap van de Federal Reserve vorige week geeft de markten opnieuw wat respijt. We zitten in een scenario van matige groei, die te gematigd is om de centrale banken tot een soepeler rentebeleid te verleiden, maar wel net voldoende goed is om de bedrijven toe te laten degelijke resultaten voor te leggen. Het mag echter duidelijk zijn dat het thema bescherming richting 2017 wellicht opnieuw op de proppen zal komen. De haussemarkt die startte in maart 2009, presteert al geruime tijd overuren, en kan enkel verder gedijen bij de gratie van de historisch soepele centrale banken en voldoende groei.

De marktreactie op de agressieve toon van de Amerikaanse centrale bank eind vorig jaar, waarbij na de historische eerste renteverhoging in december voor 2016 vier renteverhogingen werden vooropgesteld, was een forse waarschuwing dat het vertrouwen in de centrale banken haar beste tijd achter de rug heeft. Bovendien is het evenzeer duidelijk dat de wereldeconomie, inclusief de Amerikaanse economie, aan het vertragen is. De tegenvallende groeicijfers, gekoppeld aan regelmatig opflakkerende twijfels over de inflatie en het rentebeleid, zorgen ervoor dat het beursherstel steeds tot stilstand komt. In die zin kan u, indien gewenst, zeker een shorttracker kopen op de Eurostoxx 50. Zoals bij een gewone verzekering betaalt u daarop uiteraard een verzekeringspremie, in de wetenschap dat die geld (rendement) kost bij stijgende beurzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content