Steeds meer belastingplichtigen kloppen aan bij de Fiscale Bemiddelingsdienst
Vorig jaar vonden 3742 belastingplichtigen hun weg naar de Fiscale Bemiddelingsdienst. Dat is 6 procent meer dan in 2014.
Wie een geschil heeft met de fiscus kan sinds 2010 terecht bij de Fiscale Bemiddelingsdienst. De dienst van de federale overheidsdienst Financiën raakt almaar meer ingeburgerd, leert een jaarverslag dat De Tijd kon inkijken. Daaruit blijkt dat vorig jaar 3742 Belgen naar de Fiscale Bemiddelingsdienst zijn gestapt om een geschil met de fiscus aan te kaarten. In 2014 stond de teller op 3546.
Samen met de 777 dossiers die nog in behandeling waren eind 2014 behandelde de fiscale bemiddelaar vorig jaar 4519 dossiers. Daarvan kon hij twee van de drie dossiers afsluiten. In bijna drie van de vier gevallen (72,5 %) kwam er een wederzijds akkoord uit de bus. De afgelopen zes jaar werd in gemiddeld 70 procent van de gevallen een oplossing bereikt.
De dienst versterken
Het succes van de dienst is ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet ontgaan. Hij wil de rol van de Fiscale Bemiddelingsdienst versterken en zijn bevoegdheden uitbreiden zodat hij ook administratieve boetes of belastingverhogingen kan kwijtschelden. Dat zou beteken dat de dienst niet langer uitsluitend advies geeft, maar ook een beslissende rol zou krijgen. Tot nu toe kan de fiscale bemiddelaar uitsluitend een oplossing aanreiken die niet bindend is. De bemiddelaar kan de verschillende partijen dus niet dwingen het ene of het andere standpunt in te nemen.
Het is geen toeval dat de dienst aan populariteit wint. Dankzij de Fiscale Bemiddelingsdienst kan een gerechtelijke procedure vermeden worden. Het traject is bovendien korter van duur en minder stressvol. Wie naar de Fiscale Bemiddelaar stapt, krijgt binnen de vijftien werkdagen een melding of een geschil al dan niet in aanmerking komt.
Indien de belastingplichtige naar de rechter stapt tegen een fiscale aanslag, moet hij zelf de advocatenkosten dragen. De wet bepaalt dat de fiscus de belastingplichtige niet moet vergoeden voor de kosten, ook niet als die laatste de rechtszaak wint. De rechtsplegingsvergoeding hangt af van de waarde van het geschil en varieert tussen 165 en 16.500 euro.
Bij verlies wordt de belastingplichtige wel veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding aan de staat. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier