De werkelijke kosten van een woning kopen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een eigen huis, een plek onder de zon, zingt René Froger. Het is de droom van iedere Belg om zo snel mogelijk een eigen stekje te hebben. Maar welke kosten komen er allemaal kijken bij de aankoop van een woning?

In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

Aankoop woning

De huisprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2005 kon je nog een huis kopen voor gemiddeld 103 000 euro, nu moet je ongeveer 211 050 euro neertellen als je een eigen dak boven het hoofd wilt in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van De Standaard.

De werkelijke kosten van een woning kopen

Bij onze Waalse buren liggen de huisprijzen aanzienlijk lager. Daar betaal je gemiddeld 147 097 euro voor een woning. Wil je vertoeven in de hoofdstad van België dan moet je daar 358.445 euro voor over hebben.

Registratierecht

Eenmaal je een woning hebt uitgekozen, moet je rekening houden met allerhande extra kosten. Het registratierecht is daar één van. Momenteel betaal je 10 procent registratierechten in Vlaanderen.

Daar kan je 5 procent van aftrekken als je een ‘bescheiden’ woning koopt. Al kan daar in de toekomst verandering in komen. De vlaamse regering wil namelijk een globaal lager tarief invoeren voor de registratierechten.

In Vlaanderen betaal je bovendien geen registratierecht op de eerste 15 000 euro, het zogenaamde abattement. Neem je een hypothecaire lening, dan geniet je van een extra korting van 1000 euro.

Het registratierecht in Brussel en Wallonië bedraagt 12,50 procent. In Wallonië bestaat er geen abattement en in Brussel is er een abattement op de eerste 60 000 of 75 000 euro, afhankelijk van de regio.

Kadastraal inkomen

Het registratierecht wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Er wordt gekeken naar hoeveel je woning zou opleveren als je het zou verhuren in 1975. Ook dat systeem ligt onder vuur bij de huidige Vlaamse regering. Minister van Begroting Annemie Turtelboom wil de ‘historisch gegroeide onrechtvaardigheid” aanpassen.

De werkelijke kosten van een woning kopen

Volgens het huidige systeem moet je maar 5 procent registratierechten betalen als het KI niet hoger is dan 745 euro. Heb je drie of vier kinderen dan wordt die grens opgetrokken naar 845 euro. Heb je nog een rijkere kroost, dan wordt de grens nogmaals verhoogd naar 945 euro.

Notariskosten

Allereerst moet je een notaris betalen voor zijn diensten. Zijn honorarium is afhankelijk van de aankoopprijs. Volgens een voorbeeld op immotheker.be, moet je een notaris 1 594 euro betalen als de aankoopprijs van je woning 100 000 euro is.

Indien hij de woning openbaar verkoopt, zal een notaris je extra kosten doorrekenen waaronder huur van een verkoopzaal. De totale kosten worden dan uitgedrukt in percentages. Hoe duurder je woning, hoe lager het precentage.

Leningskosten

Als je een lening aangaat, moet je rekening houden met vijf elementen die de kosten bepalen. Om te beginnen betaal je 1 procent registratierecht op het leen bedrag. Daarnaast moet je ook een inschrijvingsrecht van 0,30 procent betalen.

Ook hier moet je de notaris betalen. Aan de hand van het leenbedrag berekent hij zijn ereloon. Een kleine toelichting op basis van een voorbeeld op immotheker.be: bij een woning ter waarde van 100 000 euro, betaal je de notaris 652 euro. Daarenboven moet je hem 525 euro vaste aktekosten betalen.

De werkelijke kosten van een woning kopen

Bovendien rekent de bank je 250 euro aan voor het aanbod. Indien je een rentevaste lening aangaat verspreid over een periode van 20 jaar betaal je ongever 2,75 procent rente aan bank. Bereken hier zelf je rente.

Woonbonus

Sinds het begin van dit jaar is, zoals velen onder jullie reeds weten, de woonbonus sterk verlaagd. Vroeger kon je jaarlijks maximaal 3 040 euro fiscaal aftrekken per persoon, nu is dat verminderd tot 2 280 euro per jaar. Na tien jaar wordt dat jaarlijks bedrag nogmaals teruggeschroefd tot 1 520 euro. (NS)

Lees ook: de werkelijke kosten van scheiden

Partner Content