De werkelijke kosten van scheiden
Vorig jaar ontbonden 24.875 Belgische koppels hun huwelijk. Steeds meer koppels slagen niet in om met onderlinge toestemming te scheiden. Maar wat kost zo’n echtscheiding?
In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.
Kosten advocaat
Een advocaat staat je bij met raad en daad. Allereerst zal hij kijken als je niet tot een onderling akkoord kan komen met je ex-partner. De meeste advocaten vragen gemiddeld tussen 120 en 150 euro per uur. Hou er rekening mee dat je bovendien 21 procent btw moet betalen.
Veel pleitbezorgers rekenen in éénheden van zes minuten. Je zal met andere woorden de advocaat moeten vergoeden voor zes minuten ook al heb je bijvoorbeeld maar 3 minuten met hem getelefoneerd.
Daarenboven betaal je de briefwisselings-, verplaatsing-en bureelkosten.
Voor een jurist leg je op die manier snel 3000 tot 6000 euro op tafel, volgens scheidingconsulenten.be.
Kosten Notaris
Een notaris is pas nodig als je onroerende goederen onderling moet verdelen. Een notaris kan snel 1000 euro kosten, exclusief btw. Je betaalt onder andere zijn ereloon en de aktekosten.
Kosten deurwaarder
Indien je niet samen met je ex een verzoekschrift tot echtscheiding indient, kan je je voormalige partner op de hoogte brengen via een deurwaarde met behulp van de procedure ‘echtscheiding op grond van Onherstelbare Ontwrichting‘ (EOO). Vervolgens regelt de advocaat een dagvaarding. Aan de administratie-en verplaatsingskosten die daarbij komen kijken hangt een prijskaartje van meer dan 300 euro.
Kosten bemiddelaar
Het uurtarief van een bemiddelaar bedraagt 100 à 125 euro. In tegenstelling tot een notaris of een advocaat moet je hier geen rekening houden met btw.
Kosten rechtbank
Sinds 2014 betaal je voor de rechtbank 30 euro (per persoon) voor een verzoekschrift op gemeenschappelijk verzoek of 100 euro voor een scheidingsaanvraag op éénzijdig verzoek.
In eerste aanleg betaal je een rolrecht van 60 euro aan de familierechtbank. Bij een beroep bedraagt de eenmalige rolrecht 210 euro. Komt er een cassatie dan betaal je 375 euro.
De totale kostprijs
In het slechtste geval, wanneer jij en ex-partner niet tot een onderlinge overeenkomst komen, betaal je ongeveer 5135 euro.(NS)
Werkelijke kosten van.. keert 8 januari terug
Lees ook: De werkelijke kosten van een adoptie
De werkelijke kosten van...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier